Đaković: Otkupna cena psenice za robne rezerve 40 dinara

VELIKO GRADIŠTE – Ministarstvo poljoprivrede je danas ponudilo otkupnu cenu pšenice za robne rezerve od 40 dinara po kilogramu, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković učestvujući na radionici koju su organizovali Dunav osiguranje i Agropreš.

“Danas smo izašli sa cenom od 40 dinara sa PDV-om, što je dobra cena koja obezbeđuje veliki prihod pošto se očekuje da će prosečan prinos u Srbiji za ovu godinu iznositi pet tona po hektaru. Očekujemo da će svako poljoprivreno gazdinstvo u proseku zaraditi oko 800 evra po hektaru pšenice”, rekao je Đaković.

Radionica o edukaciji poljoprivredika o značaju osiguranja poljoprivrednih proizvoda održana je na imanju Vojislava Đorđevića u Češljevoj Bari u Velikom Gradištu.
Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva i korisnik osiguranja Vojislav Đorđevič istakao je da su ovakve mere obezbeđivanja poljoprivrednih proizvoda izuzetno značajne s obzirom na klimatske promene sa kojima se suočavamo.

On je naveo da je bio skeptičan kada je dobio ponudu da osigura poljoprivredno imanje, ali da je nakon konsultacija sa porodicom i imajući u vidu kakvu štetu su pretrpeli poljoprivrednici u njegovoj okolini, odlučio da osigura imanje.

Dodao je da je korisnik polise Dunav osiguranja poslednjih pet godina, a da se poljoprivredom bavi od 2011. godine.

Trenutno obrađuje oko 110 ha zemlje na kojoj gaji suncokret, kukuruz, pšenicu i soju.

Đorđević je istakao dobru saradnju sa Dunav osiguranjem, čiji agenti su prema njegovim rečima uvek dostupni.

Naveo je da je njegovo iskustvo sa ovom kompanijom bilo veoma pozitivno i kada je pretrpeo štetu.
“Agent za procenu štete, koga sam pozvao došao je već sutradan a odšteta mi je u potpunosti isplaćena veoma brzo“, rekao je Đorđević.
Kao povratnik iz Austrije rekao je da se ovakva praksa u inostranstvu primenjuje uobičajeno, i da se poljoprivredna proizvodnja prvo osigura, i tek nakon toga sledi setva.

Direktor glavne filijale Dunav osiguranja u Požarevcu Vladan Milovanović je rekao da ova filijala pokriva ukupno osam opština na teritoriji Braničevskog okruga.
Istakao da je izuzetno zadovoljan rastom broja korisnika premije u odnosu na 2021. godinu koji iznosi 60 odsto.

Dodao je da je do toga doveo i rast cena poljoprivrednih kultura, ali i da su ulaganja znatno veća zbog povećane cene goriva, đubriva i hemijskih sredstava kojima se proizvod tretira.
U prilog donošenju odluke poljoprivrednika da se osiguraju, kako je kazao, idu i subvencije koje daje država, kao i pristupačne premije osiguranja.
“Praktična cena po hektaru za dominantne kulture ratarske kulture na našoj teitoriji je 3.000 dinara po hektaru, što naravno zavisi od očekivanih prinosa, dogovorenih cena. U odnosu na sva druga ulaganja po hektaru ta cena nije velika posebno kad se uzme u obzir da se 40 odsto premije refundira od strane države”, rekao je Milovanović.
Kao posebno važno naveo je da Dunav osiguranje ne naplaćuje premiju odmah, već samo početnu, prvu ratu, a veči deo premije se naplaćuje na kraju sezone, po ubiranju useva.

Ocenio je da je i to pogodnost za poljoprivrednike jer ne moraju da odvajaju velika sredstva za osiguranje u trenutku kada započinju proizvodnju.
Naglasio je da su ekipe Dunav osiguranja uvek dostupne korisnicima, posebno na terenu, i da se u slučajevima kada dođe do štete, procena i odšteta obavljaju u kratkom roku.

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković se posebno osvrnuo na značaj edukacije svih zainteresovanih za bavljenje poljoprivredom i naveo da su njima neophodni jasan pristup, precizne i jednostavne informacije.
“Potrebno je stalno raditi na obrazovanju poljoprivrednih proizvođača, kada je reč o primeni agrotehničkih mera kao i osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede smatra da je osiguranje mera koju bi oni obavezno trebalo da primenjuju, zbog čega je i subvencionišemo i to od 40 do 70 odsto u zavisnosti od regiona gde se nalazi proizvodnja”, rekao je Đaković.
Dodao je da se u značaj osiguranja i lično uverio budući da je i sam poljoprivrednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar