Đedović: Do kraja maja Vlada Srbije će usvojiti listu prioritetnih investicija u energetici

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović najavila je danas da će Vlada Srbije do kraja maja usvojiti listu prioritetnih investicija u oblasti energetike za čiju će realizaciju biti potrebno više od 15 milijardi evra.

„Investicije će se odnositi na ceo energetski sektor, proizvodnju električne enrgije, gasni sektor, naftni sektor. Prve indikacije su da će nam biti potrebno više od 15 milijardi evra u narednim godinama da bismo došli do onoga čemu težimo“, kazala je Đedović na otvaranju dvodnevne konferencije „Beogradski energetski forum“.

Dodala je da će više od 10 milijardi evra biti uloženo u proizvodne kapacitete, a ostalo u prenosnu mrežu i distribitivni sistem.

Ulagaće se, kako je istakla, u najneophodnije, bez čega ne može da se dođe do svih energetskih ciljeva Srbije do 2050. godine, a koji podrazumevaju energetsku tranziciju i energetsku sigurnost.

Kako je navela, ulagaće se više u solarnu energiju iz državnih, javnih proizvodnih kapaciteta, a radi se o samobalansirajućim solarnim elektranama, visokog kapaciteta do jednog gigavata (GW).

„Izgradiće se reverzibilna hidroelektrana ‘Bistrica’, a razmatraće se da li ima ekonomske i tehničke opravdanosti da se gradi hidroelektrana ‘Đerdap 3’. Planira se i izgradnja solarne elektrane ‘Morava’, vetroparka Kostolac, Vlasinske hidroelektrane, ali i revizalizaciju postojećih hidroelektrana“, precizirala je Đedović.

Ministarka je kazala da je za to potrebna jaka nacionalna energetska kompanija kao što je Elektroprivreda Srbije „koja mora da iznese te investicije u saradnji, odnosno strateškom partnerstvu, s onima koji u toj oblasti rade dugo godina i imaju više iskustva i znanja, poput partnera iz zemalja EU, Kine i SAD“.

Udruživaćemo se sa najboljima i s onima „od kojih možemo najviše da naučimo“, rekla je Đedović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar