Đedović: Postrojenje u Vinči doneće zaštitu sredine i pouzdanu energiju

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas kako će energetsko postrojenje za korišćenje komunalnog otpada u Vinči doprineti zaštiti životne sredine i pouzdanom snabdevanju energijom.

Ona je to rekla na sastanku sa direktorima preduzeća Beo čista energija o napretku izgradnje postrojenja u VInči.

„Sagorevanjem otpada proizvodiće se 56,5 MW toplotne i 30 MW električne energije čime ćemo doprineti zaštiti životne sredine, ali i pouzdanom i sigurnom snabdevanju energijom što je od velikog značaja u uslovima svetske energetske krize“, kazala je Đedović.

Navela je da će Ministarstvo rudarstva i energetike pružiti svu neophodnu pomoć u daljoj realizaciji projekta, saopšteno je iz Ministarstva.

Direktor preduzeća Beo čista energija, Vladimir Milovanović, rekao je da će sagorevanjem otpada u Vinči proizvoditi pet odsto električne, i 10 odsto toplotne energije za beogradska domaćinstva i da se prve isporuke očekuju sredinom godine.

„Posle uspešno obavljenih hladnih proba, Beo Čista Energija je sprovela prvo spaljivanje otpada u postrojenju za dobijanje energije iz otpada, prvom takve vrste u Srbiji i regionu. Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija“, rekao je Milovanović.

On je podsetio da se završava izgradnja i postrojenja na deponijski gas snage 3,09 MW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar