Đen: Budućnost rudarstva je u investicijama

BOR/MAJDANPEK – Generalni direktor kompanije Serbia Zijin Copper Đen Siming čestitao je danas rudarima njihov praznik – Dan rudara Srbje istakao da je budućnost rudarstva u investicijama, otvaranju novih rudnika, a time i novih radnih mesta, povećanju produktivnosti, većoj socijalnoj sigurnosti i boljim uslovima rada.

„Povodom veličanstvenog praznika, Dana rudara Srbije, upućujem najiskrenije čestitke zaposlenima u Serbia Zijin Copper, Serbia Zijin Mining, građanima Bora i Majdanpeka, kao i ostalima koji su zaposleni u rudarskoj industriji“, napisao je Đen.

Naglasio je da duboko poštuje težak i visokorizičan posao rudara i da cenim njihov rad i trud.

Zahvalio je rudarima i izrazio divljenje zbog zalaganja u obavljanju jednog od najzahtevnijih poslova i istrajnosti da iz meseca u mesec povećavaju proizvodnju.

„Zahvaljujući rudarima, metalurzima, floterima i ostalim strukama kompanija svakim danom napreduje, a sa njom i cela srpska privreda. Zbog toga sam ponosan na sve zaposlene“.

Kako je naveo, dužnost svih u menadžmentu je da zaposlenima obezbede sigurnost u radu, što bolje uslove i adekvatnu nagradu za posao koji obavljaju.

„S druge strane, naša obaveza je i da primenom svetskih standarda i modernih tehnologija u poslovanju, građanima obezbedimo zdravu životnu sredinu. Zbog toga je kompanija u podmlađivanje rudarskih i metalurških objekata dosad investirala oko 750 miliona dolara, a od te sume je u rešavanje ekoloških problema uložila 126 miliona dolara.
Prvi rezultati tih ulaganja osetiće se već krajem ovog meseca, jer ćemo tada pustiti u rad nov sistem za prečišćavanje dimnih gasova“, rekao je on.

Zahvaljujući radu sistema za odsumporavanje, emisija sumpor-dioksida će se smanjiti za više od 95 odsto, što će, dodao je, biti potpuno u skladu sa standardima Evropske unije.

„Sumpor-dioksid ćemo prerađivati i pretvarati u gips. Godišnje ćemo u novom velikom objektu, koji će uskoro biti u funkciji, proizvoditi 30.000 tona gipsa i prodavati ga građevinskoj industriji“, najavio je Đen.

U prvoj polovini ove godine u Serbia Zijin Copper proizvedeno je 35.400 tona katodnog bakra i 691,17 kilograma zlata.

Kompanija je ove godine zauzela prvo mesto na listi izvoznika u Srbiji, dajući na taj način veliki doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije.

Od decembra 2018. do kraja juna 2021. godine zaposleno je 1.518 novih radnika, pa danas u kompaniji radi 5.715 ljudi, a od te brojke 97 odsto su srpski državljani.

Njihova neto prosečna zarada je u prvoj polovini ove godine vredela 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle i 19,3 odsto više nego 2019. godine. Plate su redovne i 54 odsto veće od srpskog proseka, saopštio je Ziđin.

„Naravno, svi uspesi i dostignuća ne bi bili mogući bez velike podrške Vlade Srbije. Verujem da ćemo i ubuduće uz njenu i pomoć svih slojeva društva, zaposlenih i građana uspeti da ostvarimo planove, a oni u krajnjem ishodu Srbiju treba da dovedu do drugog mesta u Evropi po proizvodnji bakra i zlata. Želim svima dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu, uz rudarski pozdrav – Srećno!“, poručili su iz Ziđina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar