Djordjević: Povećaćemo broj zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije u narednom periodu radiće na povećanju broja zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite kako bi kvalitet rada i usluga u njima bio unapredjen, izjavio je danas ministar Zoran Djordjević.

On je na sastanku o osnaživanju centara za socijalni rad u Srbiji kazao da su ti centri ključne institucije sistema socijalne zaštite i da zato treba da imaju najstručniji kadar i najbolju organizaciju rada.

„Reforma centara za socijalni rad započeta je u julu 2017. Prva faza završena je prošle godine i tada smo dobili kompletnu sliku šta treba da se promeni i kako bi trebalo da izgledaju centri za socijalni rad u budućnosti. Druga faza se odnosi na sprovodjenje tih predloga, a sprovodi se uz podršku ambasade Norveške i Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS)“, objasnio je Djordjević.

Ministar je kazao da je neophodna potpuna kontrola nad finansijama kojima raspolažu ustanove socijalne zaštite kako bi se potrebna pomoć gradjanima pružila na najbolji mogući način.

„Insistiranje na tome da sve bude u skladu sa zakonom ostaje naša jedina direktiva koje moramo da se pridržavamo“, naveo je Djordjević i dodao da je Ministarstvo za rad u prethodnoj godini „dosta radilo na obučavanju zaposlenih u centrima za socijalni rad“.

Ambasador Norveške Arne Bjornstad kazao je da će se kroz osnaživanje centara za socijalni rad u Srbiji pomoći ljudima kojima je pomoć neophodna, kao i onima kojima je potrebno zaposlenje.

„Nekada je potrebno i samo malo podrške da bi se neko vratio na pravi put, a to je upravo uloga centara za socijalni rad“, rekao je on.

Šefica UNOPS-a Mikela Telatin navela je da je zadatak te organizacije da uradi procenu kapaciteta koji postoje u ustanovama socijalne zaštite kako bi se identifikovali nedostaci i pronašla inovativna rešenja za izgradnju kapaciteta ljudskih resursa.

„Želimo da nakon završetka ovog projekta vidimo da centri za socijalni rad imaju bolje i profesionalno okruženje, da su opremljeniji i da pružaju bolje uloge, kao i da poboljšamo pristup ovih ustanova najranjivijim društvenim grupama“, rekla je Telatin.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Suzana Mišić ocenila je da je socijalna zaštita kompleksan sistem koji nameće veliku odgovornost u poslu i zahteva poštovanje utvrdjenih standarda.

„Bez dobrog planiranja i finansiranja nema ni usluge. A kvalitet i dostupnost usluge je ono na čemu insistiramo“, kazala je Mišić.

Dodala je da ustanove socijalne zaštite medjusobno saradjuju s ciljem da se „unapredi sistem i da se na adekvatan način približi korisnicima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar