Đukić: Sprovođenje aranžmana MMF-a ima potencijalne fiskalne rizike

BEOGRAD – Sprovođenje aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ima potencijalne fiskalne rizike, što znači da može da poveća rashode budžeta, ali ipak postoji mogućnost poboljšanja setova reformi koje treba sprovesti, izjavio je danas profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić.

Đukić je za Tanjug rekao da saradnja s MMF-om ima daleko širi značaj, a tiče se investicionog rejtinga zemlje, odnosno konkurentnosti zemlje i načina kako se posmatra poslovno okruženje u Srbiji.

On je istakao i da svako odlaganje reforme znači odlaganje inflacije ili nekog budućeg poboljšanja, odnosno može da stvori novo potencijalno zaduživanje.

„Ako pogledamo kretanje kamatnih stopa i euribora, u poslednjih nekoliko dana imamo njegov pad, što je prvenstveno posledica procena banaka na okolnosti sa kojima se suočavaju određene banke na tržištu“, rekao je Đukić.

FED je usporio rast kamata, što je u najvećoj meri uzrokovalo probleme koji se tiču samih banaka, a ako se posmatra Evropska centralna banka, ona je trenutno odustala od politike najavljivanja promene kamatnih stopa, što je najavila na poslednjem sastanku, istakao je Đukić

„Ako posmatramo Srbiju, kod nas se ti efekti prelivaju sa određenim zakašnjenjem, a građane obično zanima dokle će ići rast euribora“, naveo je on i dodao da je trenutno vrednost euribora dostigla vrhunac i da se mogu očekivati samo manje promene.

Kada je reč o bankama, ocenio je da trenutno stanje nije uporedivo i da je vrlo malo verovatno da može stvoriti uslove izbijanje neke nove bankarske krize, kao što je bila ona iz 2008 godine.

Ono što ostaje problem i što uzrokuje rast cena u Evropi, kako je dodao, jeste povećana ponuda novca, zbog sanacije svih problema koji su nastali tokom pandemije korona virusa.

Štampana je velika količina novca i uz to povećanje ponude novca, što se vidi kroz finansijski izveštaje evropske centralne banke, bilo je samo pitanje vremena kada će se to preliti na cene, dodao je Đukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar