Dobit Komercijalne banke u prvih pet meseci 29 miliona evra

Dobit Komercijalne banke u prvih pet meseci ove godine iznosila je oko 3,56 milijardi dinara, ili oko 29 miliona evra, što je za 1,88 milijardi dinara više nego što je bilo planirano, saopštilo je danas rukovodstvo te banke.

Predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Vladimir Krulj je na konferenciji za novinare istakao da taj poslovni rezultat pokazuje da ta banka poseduje veliki potencijal za dalji rast, kako na bankarskom tržištu Srbije, tako i na bankarskom tržištu regiona, ali i ukazuje na njenu realnu vrednost.
 
„Dobit u prvih pet meseci rezultat je izuzetnog zalaganja svih zaposlenih Komercijalne banke koji su preduzeli niz konkretnih koraka usmerenih ka unapredjenju poslovanja najveće domaće banke i jačanju njene tržišne pozicije“, kazao je Krulj.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker je rekao da je za ovu godinu planirana dobit banke od 37 miliona evra.

„U odnosu na prošlogodišnje rezultate u prvih pet meseci ostvareni pozitivan rezultat u ovoj godini je bolji za 1,65 milijardi dinara. Siguran sam da će ovi pozitivni trendovi u poslovanju biti nastavljeni tako da ćemo i do kraja godine imati pozitivne bilanse“, ocenio je Piker i dodao da su i drugi pokazatelji poslovanja banke izuzetno povoljni.

Po visini akcionarskog kapitala, Komercijalna banka zauzima čvrstu drugu poziciju na bankarskom tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 12 odsto. Adekvatnost kapitala je 27,2 odsto, što je značajno iznad regulatornog limita koji propisuje Narodna banka Srbije.

Komercijalna banke je po iznosu štednje lider na domaćem finansijskom tržištu i ona je na kraju maja iznosila 1,6 milijardi evra.

Piker je najavio dalje jačanje tržišne pozicije banke i uvodjenje novih bankarskih usluga.

„Idemo u dalji razvoj digitalizacije i planiramo čitav niz novih proizvoda koji će našim klijentima omogućiti kvalitetniju uslugu i poslovanje. Na taj način postajemo regionalni lider na bankarskom tržištu“, rekao je Piker.

Na pitanje kada se očekuje privatizacija Komercijalne banke, Krulj je rekao da to zavisi od odluke akcionara banke, ali da menadžment radi na tome da poveća vrednost banke i njeno tržišno učešće, posebno u delu poslovanja sa privredom.

Dodao je da je izvesno da privatizacija banke neće biti zavšena do kraja ove godine.

Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima udeo o 41,74 odsto, a drugi najveći akcionar je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je vlasnik 24,43 odsto akcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar