Dobit OTP Grupe za šest meseci oko 350 miliona evra

BEOGRAD – OTP Grupa, koja posluje u 11 zemalja, zaključila je drugo tromesečje sa konsolidovanom dobiti nakon oporezivanja od 121,8 milijardi forinti (oko 348 miliona evra), što je, kako je saopšteno iz te banke, nadmašilo očekivanja analitičara.

U saopštenju se navodi da to iznosi 31 odsto više nego u prethodnom tromesečju i 55 posto više nego godinu dana ranije.

Dodaju da potencijalni četvrti talas pandemije opravdava oprez, iako se prema sadašnjim prognozama, kako navode, očekuje da će makroekonomski uticaj biti znatno manji.

Kada je reč o prognozama, s obzirom da je godišnji uspeh povećao volumen kredita od šest odsto, za celu godinu kreditna knjiga može da se proširi za više od 10 odsto, pod uslovom da se zadrže povoljni trendovi u prvom polugodištu.

U slučaju da se nastave, dodaju, pozitivni trendovi razvoja rizika iz prvog polugodišta, prilagođeni povrat na kapital za 2021. mogao bi završiti između 18 i 20 odsto.

Računovodstvena dobit u prvom polugodištu dosegla je 215,1 milijardu forinti (oko 614 miliona evra).

Polugodišnja konsolidovana prilagođena dobit iznosila je 246,3 milijarde forinti (oko 702 miliona evra), više nego dvostruko veća u baznom razdoblju.

U saopštenju se navodi da je prilagođeni povrat na kapital za to razdoblje povećan na 19,1 odsto, otprilike dvostruko više nego u prvom polugodištu 2020. godine.

Doprinos stranih podružnica povećan je, kako se dodaje, za šest procentnih poena na godišnjem nivou na 51 posto.

U prvih šest meseci 2021. godine, OTP Grupa ostvarila je operativnu dobit od 307,5 milijardi forinti.

Ukupni prihod povećan je za devet odsto, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za pet odsto, a neto prihod od provizija i naknada povećan za 12 posto.

U drugom tromesečju 2021. godine OTP Grupa objavila je prilagođenu dobit nakon oporezivanja od 129 milijardi forinti koja podupire kvartalno poboljšanje od 10 odsto.

Prilagođeni povrat na kapital u drugom tromesečju iznosio je 19,6 odsto u odnosu na 14,1 odsto pre godinu dana.

Kao i u prvom tromesečju 2021. godine, zbog nižih troškova rizika, sve podružnice ostvarile su dobit u drugom tromesečju, najznačajnije kvartalno poboljšanje ostvareno je u bugarskom, hrvatskom, slovenačkom i rumunskom poslovanju, kao i u Merkantil Grupi.

Doprinos stranih podružnica u drugom tromesečju iznosio je 53 odsto što pokazuje korektno godišnje i kvartalno povećanje.

U drugom tromesečju operativni prihod dosegao je gotovo 161 milijardu forinti.

Ukupni prihod dinamično je rastao, za pet odsto kvartalno, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za četiri odsto na osnovu stabilne neto kamatne marže i povećanja volumena kredita.

U drugom tromesečju racio troškova i prihoda pao je ispod 50 odsto.

Tokom prvih šest meseci, kod članica Grupe najbrži rast kredita zabeležen je u ukrajinskom, mađarskom i rumunskom poslovanju.

S obzirom na njegovu veličinu, u OTP Core-u je ostvareno značajno povećanje od 10 odsto.

Takođe je bilo pozitivno to što su praktično sve podružnice ostvarile rast volumena, dok je u Rusiji erozija koja se dogodila u poslednjim tromesečjima prestala.

Dinamiku kreditiranja u velikoj meri oblikovalo je postupno ukidanje ograničenja nametnutih u situaciji pandemije.

U određenim zemljama i pojedinim segmentima mogao se videti veliki porast u novim okolnostima: nova osiguranja hipoteka u OTP Core-u porasla su za 70 odsto kvartalno i za 38 odsto u DSK-u, ali je i odobravanje kredita kompanijama poraslo za više od 60 odsto u Bugarskoj, Ukrajini i Hrvatskoj.

Volumen novih lizinga skočio je za više od 40 odsto u Hrvatskoj i Ukrajini kvartalno.

Do kraja drugog tromesečja 2021. materijalne stope učešća u moratorijumu među članicama Grupe bile su samo u Mađarskoj, ali čak je i tamo racio pokazao opadajući trend sa 28,7 odsto u OTP Core-u (naspram 32,5 odsto u prvom tromesečju) i 20,5 posto u Merkantil Grupi (naspram 22,2 odsto u prvom tromesečju).

U Bugarskoj i Srbiji gde je moratorijum završen, udeo izloženosti koje su migrirale u kategoriju stepena 3 neznatno se povećao, međutim njihov je racio još uvek ispod četiri odnosno pet posto izvornih izloženosti koje su deo moratorijuma.

Na kraju juna 2021. godine, bruto rezerve za operativnu likvidnost Grupe iznosile su 8,6 milijardi evra ekvivalenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar