Dobri politički odnosi sa SAD osnov za nove investicije

BEOGRAD – Potpredsednica srpske Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da sporazum o saradnji Srbije i SAD u oblasti infrastrukturnih projekata, potpisan prošle nedelje tokom posete američkog ministra trgovine Vilbura Rosa, „govori pre svega o drugačijim političkim odnosima dve zemlje“ i „znači ne samo dolazak novih investicija već i novih tehnologija, znanja i načina upravljanja investicijama“.

Ona je, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, istakla da je u pitanju krovni, strateški sporazum između Srbije i SAD, jer daje osnovu za dolazak velikih američkih kompanija i njihovo uključivanje u izgradnju važnih infrastrukturnih projekata.

„Na primer, američka kompanija ‘Behtel’ zainteresovana je za izgradnju Moravskog koridora, očekujem da do kraja godine imamo konkretne dogovore. Ovo nije prvi sporazum tog tipa, slične imamo i s drugim strateškim partnerima – Kinom, Rusijom, Azerbejdžanom“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je precizirala da pre potpisivanja ovako važnih sporazuma svaka država treba da ispuni niz standarda, ali i da sporazum sa SAD nije uslovljen pitanjem Kosova, te da Srbija treba da iskoristi svoj položaj.

„Vremena su se promenila, velike sile danas hoće da čuju šta Srbija ima da kaže. Srbija želi da se povezuje s drugim državama, naš položaj je naša riznica i treba da ga iskoristimo u ekonomske svrhe. Svakako da Beograd i Priština, Srbi i Albanci, treba da naprave kompromis kako bi došli do rešenja od obostranog interesa“, rekla je ministarka.

Ona je najavila da će sledeće nedelje boraviti u zvaničnoj poseti Kini, kao članica državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i da će tom prilikom biti potpisano više važnih dokumenata.

„Za nas su najvažniji finansijski ugovor za obilaznicu oko Beograda i izgradnju deonice auto-puta od Preljine do Požege, gde radovi počinju 1. marta sledeće godine. Još jedan značajan projekat s Kinom je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, očekujem da za dve godine imamo gotovu deonicu od Beograda do Novog Sada“, istakla je Mihajlovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar