Dobri rezultati uvođenja elektronskih licitacija

BEOGRAD – Tokom 2021. godine preko elektronskog sistema javnog nadmetanja za prodaju imovine u izvršnom postupku eAukcija, organizovano je gotovo 14.500 licitacija, od kojih je nešto više od 13.750 završeno prodajom, saopštio je NALED.

Precizira se da je kupcima tokom prošle godine na raspolaganju bilo gotovo 2.800 nepokretnosti i približno 11.000 pokretnih stvari, te da su nekretnine na licitacijama u proseku prodate za 17 odsto više cene od početnih, dok je kod pokretne imovine ta razlika iznosila 15 procenata.

Ministarstvo pravde je, na inicijativu NALED-a, platformu eAukcija u uvelo martu 2020. u sklopu izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Navodi se da su osnovni razlozi za uvođenje elektronskog načina prodaje imovine efikasnost, veća transparentnost i pravna sigurnost, kao i stvaranje uslova za fer nadmetanje.

„Zahvaljujući elektronskoj proceduri, javno nadmetanje više nije ograničeno na uzak krug potencijalnih kupaca, već u njemu mogu da učestvuju svi zainteresovani građani ili pravna lica“, izjavio je potpredsednik Saveza za imovinu i investicije u
NALED-u Dejan Vuković.

Objasnio je da svako ko želi da licitira mora da položi jemstvo u visini 15 procenata od početne cene, te da se nadmetanja obavljaju u dva kruga – u prvom je početna cena 70 odsto procenjene vrednosti, a u drugom iznosi 50 procenata.

Vuković je napomenuo da su učesnici licitacija anonimni, jer učestvuju pod šifrom.

„O efikasnosti novog sistema najbolje svedoči činjenica da dosad nije zabeležena nijedna žalba na račun narušavanja anonimnosti, vršenja pritiska na odluke ili neki drugi vid zloupotrebe“, naglasio je Vuković, a prenosi NALED.

On je dodao da bi postupak trebalo poboljšati, jer se u slučaju dve neuspele licitacije pristupa prodaji neposrednom pogodbom, što umanjuje transparentnost i otvara prostor za zloupotrebe.

„Kako bismo sačuvali postojeće i zainteresovali nove korisnike, portal najpre moramo učiniti praktičnim i jednostavnim za upotrebu. Zato je važno uvesti opcije pretrage predmeta po nazivu, kategoriji, mestu prodaje i drugim sličnim parametrima koji će kupcima olakšati postupak i uštedeti vreme“, rekao je Vuković.

Dodao je da NALED savetuje proširenje sistema eAukcija na oblasti prinudne naplate poreza i naplate potražvanja u stečajnom postupku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar