Dodela priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja, 26. oktobra

Udruženje poslovnih žena Srbije dodeliće u četvrtak, 26. oktobra, po jedanaesti put, nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najboljim preduzetnicama u Srbiji.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo kroz ovu nagradu uspeli da učinimo vidljivim doprinos žena malim i srednjim preduzećima i  razvoju privrede“, izjavila je agenciji Beta predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić.

Ona je rekla da je 400 žena do sada promovisano kroz ovu nagradu , a da ih je nagradjeno 112 u različitim kategorijama.

„Utvrdili smo glavne kategorije, a to je nagrada za najevropskiju žensku firmu i najbolji model zapošljavanja. Takodje imamo niz specijalnih priznanja za kompanije koje su se istakle u posebnim aspektima poslovanja, na primer u oblastima inovacija, društveno odgovornog poslovanja ili početka poslovanja”, rekla je ona.

Prema podacima, kako je dodala, udeo žena u preduzetništvu je 31 odsto,  ako se pod ženskom firmom računa da su žene istovremeno vlasnice ili suvlasnice i menadžerke i upravljaju kompanijom.

Ocenila je da je poslovna klima za žensko preduzetništvo, ako se uzme u obzir period od 2009. godine kada su počeli institucijalni programi podrške ženskim preduzećima,  bolja nego pre 10 godina.

„Nedostaje mikrofinansiranje, odnosno regulativa koja će regulisati mikrofinansijske institucije, kako bi sredstva finansiranja bila povoljnija za sektor mikro i malih preduzeća gde žene preovladjuju“, istakla je Popović Pantić.

Udruženje poslovnih žena Srbije je najveća nacionalna organizacija žena preduzetnica, a  bavi se aktivnim zagovaranjem u cilju poboljšanja poslovne klime i podsticanja umrežavanja na lokalnom, regionalnom i medjunarodnom nivou.

Pomoćnica ministra privrede za sektor malih i srednjih preduzeća Katarina Obradović Jovanović istakla je da to ministarstvo podržava dodelu nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“, jer su  prepoznali da je afirmacija ženskog preduzetništva na ovaj način veoma značajna.

„Mnogo žena prošlo je kroz ovu manifestaciju i predstavljeni su mnogi uspešni primeri. Mislim da je to najbolja motivacija za mlade generacije i mlade žene preduzetnice da vide da je uspeh moguć uz trud i rad i da se ohrabre da krenu sopsteni biznis“, rekla je Obradović Jovanović agenciji Beta.

Žensko preduzetništvo, kako je istakla, prepoznato je kao jedan od prioriteta u Strategiji za razvoja malih i srednjih preduzeća.

„Mi se trudimo da sve naše programe učinimo što dostupnijiM ženama preduzetnicama“ rekla je ona.

Prema njenim rečima, potencijali ženskog preduzetništva nisu do kraja iskorišteni, ali je jako ohrabrujuće to što je najmanje trećina  poslova u Srbiji pod vodjstvom žena.

„Potrebno je da to bude još više, ali mislim da je i ovo jako dobar pokazatelj“, rekla je Obradović Jovanović.

Direktorka i suvlasnica firme Delikos Mina Rakićević, koja je dobitnica prošlogodišnje nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“ rekla je da joj je ta nagrada pomogla i na ličnom i poslovnom planu.

„Lično mi je pomogla da posao koji radim shvatim kao stvar koja je prepoznata u društvu. Na poslovnom planu nagrada nije prošla neopaženo, prepoznali su je i dobavljači i kupci, imala sam dosta kontakata, što je doprinelo razvoju preduzeća”, rekla je ona.

Kompanija Delikos, kako je objasnila, bavi se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, koji se plasiraju pod brendom „Kosmajska“, a prema njenoj oceni, u toj grani proizvodnje veliki je izazov biti drugačiji i naći put do potrošača. Porodična firma Delikos nalazi se u ekološki zaštićenom području planine Kosmaj.

Rakićevićeva je rekla da izazovi za ženu u biznisu jesu veliki, ali da ako imaju dobru ideju, treba da se odvaže i da krenu u sopstveni posao, jer je zanimljivo biti sam svoj gazda.

„Dobra ideja, vera da to možeš i istrajnost, može dovesti do uspeha“, poručila je ona.

Rakićevićevićeva je istakla da su konkretno u njenom poslovanju najveće prepreke u oblasti finansiranja i dodala da je to problem ne samo za preduzetnice, nego za celokupnu privredu.

„Svake godine uslovi su sve bolji, ima sve više programa i podsticaja za razvoj biznisa, ali potrebna je i spremnost da se se takve prilike prihvate“, rekla je ona.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar