Dodeljena podrška za investicije u preradu voća i povrća

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić uručio je danas ugovore poljoprivrednicima koji su dobili ukupno više od 14 miliona dinara pokrajinske podrške za nabavku nove opreme.

Osam poljoprivrednika sredstva je obezbedilo na konkursu za sufinansiranje investicija za nabavku opreme za preradu voća i povrća, uključujući i pečurke, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrednost opreme prelazi 25,8 miliona dinara, a resorni sekretarijat učestvuje sa oko 55 odsto sredstava.

Sekretar Božić istakao je da je reč o bespovratnim sredstvima namenjenim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Dodao je da će uz podršku poljoprivrednici uspeti da se opreme neophodnim uređajima za sušenje, zamrzavanje, prijem, preradu, punjenje i pakovanje voća, povrća i grožđa.

„Sredstva koja je Sekretarijat za poljoprivredu opredelio na osnovu ovog konkursa po jednoj prijavi iznose maksimalno dva miliona dinara. Ukoliko su nosioci poljoprivrednih gazdinstava žene ili poljoprivrednici mlađi od četrdeset godina, za njih smo predvideli još deset posto na opredeljeni iznos“, rekao je on.

Ocenio je da je konkurs je izraz apsolutnog nastojanja Sekretarijata da se poljoprivreda u Vojvodini stalno unapređuje.

Na konkursu je bilo 20 prijava, a Božić je uputio poziv poljoprivrednicima u Vojvodini da učestvuju na konkursima Sekretarijata kako bi unapredili svoju proizvodnju.

Mladi poljoprivrednici Dajana Bekčić Petrović iz Kaća i Dragan Žmukić iz Sente istakli su da im dobijena sredstva znače jer su do sada prerađivali krompir i sušili gljive sa polovnom opremom a sada će nabaviti novu hladnjaču odnosno sušaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar