Dodeljene nagrade za poslovnu izvrsnost Oskar kvaliteta 2022

BEOGRAD – Godišnje nagrade za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta 2022“ dodeljene su danas u okviru Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti, koji se održava povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta.

Nagradu Šampion izvrsnosti dobili su Nelt grupa iz Dobanovaca, kao i Specijalistička bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, dok su izvršni direktor Nelta Robert Jenovai i direktor „Banje Koviljače“ Aleksandar Jokić lideri poslovne izvrsnosti.

Nelt grupa je, kako je rečeno, tokom tri decenije postojanja od male veleporodaje sa pet zaposlenih narasla u sistem sa 4.700 zaposlenih u 18 kompanija na 12 tržišta.
Specijalna bolnica Banja Koviljača, sa tradicijom od 160 godina, pruža usluge prevecnije u zdravstvu, diajgnostici i lečenju, kao i usluge velnesa i ugostiteljstva.
Milenium tim iz Beograda nagrađen je za izvrsnost u oblastima procesi i tehnologije i rezultati poslovanja, BUCK Beograd u oblastima strategija i tržiste i korisnici, a ABD-PROM Jermenovci za liderstvo i potencijale organizacije.
Istaknuto je da je Milenijum tim postao regionalni lider u građevinsratsvu čija je osnovna delatnost projektovanje i izgradnja hidrotehničkih objekata, saobraćajanica, železnica, gasovoda, toplovoda, te građevinski inženjering i konsalting kao i humanitarno razminiravanje.
BUCK Beograd počeo je rad baveći se projektiovanjem spuštenih plafona, a kasnije je krenuo sa sklapanjem svetiljki drugih proizvođača da bi nastavio sa osvajanjem sopstvenog arhitektonskog, zatim medicinskog i uličnog osvetljenja.
ABD PROM posluje 30 godina, počeo je trgovinom repromaterijalom za poljoprivredu, a od izgradnje hladnjače, čiji je sadasnji kapacitet 5.000 tona, osnovna delatnost firme je prerada i konzervisanje voća i povrća.
Nagrade dodeljuju Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministartsva privrede.

Dodeljuje se profitnim i neprofitnim organiazacijama za rezultate postignute u razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti.
Obraćajući se dobitnicima nagrada i učesnicima Foruma pomoćnik ministra privrede Miodrag Duganžija istakao je da Ministarstvo privrede daje podršku ovoj manifestaciji jer je nagrada motivacija za stalno unapređenja poslovanja, a samim tim i podizanje konkurentnosti srspke privrede.
Govoreći o aktivnostima i planovima Ministarsrva privrede naveo je da su Evropskoj komisiji dostavljeni fianalni nacrti strateških dokumenata za trogodišnji period.

„Nadamo se da smo time ispunili obaveze za otvaranje prvog pregovaračkohg poglavlja o slobodi kretanja robe“, rekao je Duganžija.

Naveo je da je početkom godine formiran savet za kvalitet, te da je završen trogodisnji projekat tehničke podrške koji je pomagao da se unapredi primena tehničkih propisa.

Duganžija je za sledeću godinu najavio izradu strategije unapređenja kvaliteta za period od 2024. do 2030. godine i naveo da je jedno nedavno istraživanje pokazalo da smo mi po infrastrukturi kvaliteta prvi u srednjebogatim zemljama.
Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović ocenio je da je nemoguće nastaviti poslovnu praksu bez dosledne primene infrarstruktute kvaliteta na svim nivoima
„Dobro za 2021.godinu, iako je bila teska, jeste sto je broj izdatih sertifikata porastao za 15 odsto. Prvi put smo uradili istraživanje sa Ministartsvom privrede i Instititom za standardizaciju da vidiimo koliki je efekat po kompanijje koje primenjuju standarde u poslovanju i pokazalo se da je 200 kompanija reklo da im je zbog toga bolja pozicija na tržistu“ rekao je Vesović,
Istakao je i da je dokazano da su kompanije koje su standardizovale svoje poslovanje i najotpornije na krize.
Forum kvaliteta i poslovne izvrsnosti se tradicionalno održava povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta, koja se ove godine obeležava pod sloganom „Nova Evropa novi kvalitet“
Drugi deo Foruma predstavlja savetovanje „Kvalitetom u svet“ koje je okupilo eksperte za kvalitet i poslovnu izvrsnost iz Srbije i zemalja iz okruženja, koji predstavljaju najnovije trendove i iskustva iz oblasti menadžmenta kvalitetom i poslovne izvrsnosti kod nas i u okruženju.
Organizator ove manifestacije je Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku
Ministarstva privrede Srbije i pokroviteljstvo Naftne industrije Srbije (NIS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar