Dogovoreno snabdevanje britanske industrije gasom CO2

LONDON – Industrija ugljen-dioksida u Velikoj Britaniji postigla je sporazum o održivom snabdevanju preduzeća koja koriste CO2 u proizvodnji do kraja godine, čak i ako cene energije skoče, saopšteno je danas iz vlade.

Britanska prehrambena industrija uzdrmana je prošlog meseca, kada je kompanija CF Fertilizers, koja proizvodi 60 posto komercijalnih potreba zemlje za ugljen-dioksidom, zatvorila svoja dva glavna pogona zbog skoka cena prirodnog gasa, prenosi Rojters..

Ugljen-dioksid se koristi u proizvodnji piva i industrijii gaziranih napitaka, zatim u klaničnoj industriji za omamljivanje živine i svinja pre klanja, kao i u proizvodnji ambalaže za produženje roka trajanja mesa.

Britanija je krajem septembra pristala da obezbedi tronedeljnu hitnu državnu podršku ovom sektoru, a danas je ta industrija, kako je saopšteno, postigla dogovor o novih uslovima koji će važiti do januara 2022.

„Dobavljači CO2 su se dogovorili o plaćanju odgovrajauće cene kompaniji CF Fertilizers za ugljen-dioksid koji proizvodi, što će joj omogućiti da nastavi sa radom dok god globalne cene prirodnog ostanu visoke“, navodi se u saopštenju.

Ministar za poslovanje Kvasi Kvarteng je dodao da taj sporazum znači da je industrija obezbedila pouzdano snabdevanje ugljen-dioksidom, bez dalje podrške poreskih obveznika.

Vlada je u septembru objavila da bi proizvođači hrane trebalo da se pripreme za rast cena CO2 za 400 posto, zbog potresa u toj industriji usled naglog povećanja cene energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar