Dunav osiguranje isplaćuje štetu poplavljenim domaćinstvima

DIMITROVGRAD/PIROT – U opštini Dimitrovgrad, koja je gotovo 4.000 domaćinstava osigurala od vremenskih nepogoda kod Dunav osiguranja, počela je isplata šteta domaćinstvima koja su bila poplavljena pre nedelju dana.

Prva domaćinstva već su dobila novac a najveći deo štete pokriće se upravo putem osiguranja, dok će opština Dimitrovgrad pomoći onima koji su pretrpeli najveće štete od poplava.

Po rečima predsednika opštine Vladice Dimitrova, Dimitrovgrad je verovatno jedina opština u Srbiji koja osigurava sva domaćinstva na svojoj teritoriji od požara, poplava, provalnih krađa i drugih neželjenih situacija.

„Petnaestak godina svake godine osiguravamo kod Dunava sva domaćinstva, a kuriozitet je da smo pre pet godina toj polisi koju plaćamo za gotovo 4.000 domaćinstva dodali i osiguranje od poplava, iako Dimitrovgrad generalno nije plavno područje. Sada, kada je nažalost došlo do poplave, ova saradnja sa Dunav osiguranjem nama izuzetno znači, naravno i meštanima koji su već počeli da dobijaju novac. Ekipe Dunav osiguranja su na terenu procenjivale štetu što pomaže i nama iz lokalne samouprave kod procene štete. Što je još važnije, najveći deo štete će pokriti Dunav osiguranje, dok će opština pomoći onima koji su pretrpeli najveću štetu od poplava“, kazao je Dimitrov za Tanjug.

Direktorka Glavne filjale Dunav osiguranja Pirot, koja pokriva ceo Pirotski okrug, Marija Stanković kazala je da je juče počela isplata šteta poplavljenim domaćinstvima, a procena šteta je pri samom kraju i vrlo brzo će biti završena.

„Procenu smo počeli da radimo neposredno nakon povlačenja vode, kako se gde povlačila voda na terenu, tako su naše ekipe određivale procenu. Procena se završava sutra, a od juče je počela isplata šteta“, kazala je Stankovićeva.

I ona kaže da je opština Dimitrovgrad verovatno jedina u zemlji koja je osigurala sva domaćinstva na svojoj teritoriji od nepogoda.

„Za sve opštine i gradove koji žele da na ovaj način obezbede domaćinstva procedura je jednostavna, najpre treba lokalna samouprava koja je zainteresovana da predvidi u budžetu sredstva za tu namenu, zatim da odluče od kojih rizika žele da zaštite svoje građane i na koje sume. Opština Dimitrovgrad je bila vrlo maštovita i u predmet osiguranja uvrstila osim građevinskih objekata i lične stvari članova domaćinstava, namirnice, aparate, uređaje, čak i zalihe hrane za stoku. Ovom polisom opština Dimitrovgrad je svoje građane zaštitila od požara, rizika izlava vode iz instalacija, rizik poplave i rizik razbojne krađe i razbojništva“, rekla je Stankovićeva.

Meštanin dimitrovgradskog sela Lukavica Milisav Nikolov kazao je za Tanjug da je u Lukavici 35 godina i da ne pamti ovakvu bujicu i poplavu.

„Prošlog ponedeljka desila se neverovatna poplava, saniramo štetu i dalje. U podrumu je sve uništeno, zimnice, zamrzivač, luk, pasulj, krompir, sve što je bilo, sve je upropašćeno. Odmah nakon što je prošao najveći poplavni talas, rečeno mi je da se javim Dunav osiguranju. Čim sam prijavio štetu, odmah su došli, procenitelji, sve su popisali i danas, nema ni nedelju dana od kako su završili procenu, pare su mi legle na račun. Sve pohvale za Dunav osiguranje“, kazao je Nikolov.

Nenad Georgijev iz dimitrovgradskog naselja Beleš kaže da mu je podrum porodične kuće poplavljen, iako mu se kuća nalazi 200 metara od Nišave.

„Uništeno je sve što je bilo u podrumu površine oko 100 kvadrata. Voda je došla do visine oko 1,2 metra. U podrumu se nalazila oprema za parno grejanje, zimnica za naše potrebe, alati, ambalaža za zimnicu, sve je to poplavljeno“, kaže Georgijev.

Đorđe Stojanović, meštanin poplavljenog naselja Rogoz u Pirotu, poručio je svima da od vode nema spasa i da je osiguranje jedino rešenje da se nadoknadi šteta od poplava.

„Ja sam s jednim komšijom uspeo da odbranim kuću od poplave, ali mnoge komšije to nisu. Moja poruka svima je da polisa čuva kuću. Naročito kada je reč o vodi i poplavama, od toga spasa nema“, poručuje Stojanović, inače vojni penzioner koji je, kako kaže, tokom svoje karijere mnogo puta imao susreta i s požarima, poplavama i drugim nepogodama.

Direktorka Glavne filijale Pirot Marija Stanković kaže da je Kompanija Dunav osiguranje omogućila svim fizičkih licima da osiguraju svoja domaćinstva od velikog broja rizika, i to uz pomoć paketa „Čuvar kuće“.

„Radi se o izuzetno dobro prihvaćenom proizvodu jer se kroz ovaj paket za vrlo prihvatljiv iznos novca obezbeđuje vrlo široko pokriće. Tako se domaćinstvo, primera radi stambeni objekat površine pedesetak kvadrata, u proseku može osigurati uz plaćanje svega 300 do 400 dinara mesečne premije. Veliki broj rizika je obuhvaćen ovim paketom, pored osnovnih rizika poput udara groma, požara, oluje i grada, mogu se obuhvatiti i rizici poplave, zemljotresa, klizanja tla, zatim rizici iznenađenja poput pada drveta na objekat, naslage snega i slično“, kaže direktorka Stanković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar