„Dunavski biznis forum“ 13. i 14. novembra u Novom Sadu

NOVI SAD – Ovogodišnji sedmi po redu „Dunavski biznis forum“ (DBF) okupiće 13. i 14. novembra u Novom Sadu predstavnike iz 14 zemalja koji će diskutovati o Dunavskoj strategiji u ulozi biznisa u ostvarivanju njenih ciljeva, jačanju prosperiteta i efikasnijem korišćenju potencijala.

U radu foruma će učestvovati predstavnici Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine i Srbije, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).

Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da pokrajisnka komora i ove godine podržava DBF jer se, kako kaže, na taj način unapređuje saradnja Srbije sa drugim zemljama, povezuju se ljudi i tržišta.

„PKV proširuje saradnju sa mnogim zemljama Podunavskog sliva, u okviru koje organizujemo poslovne forume sa bilateralnim susretima gde promovišemo investicione potencijale Vojvodine. Na taj navcin, unapređujemo poslovnu saradnju privrednih subjekata sa teritorije naše Pokrajine čime se pospešuje dalji privredni rast i razvoj naše zemlje“, naveo je Vučurević.

Kako se navodi u saopštenju PKV, na konferenciji je istaknuto da se značaj projekta Dunavske strategije, koju afirmiše DBF, ogleda upravo u njena tri prioritetna tematska stuba.

Prvi stub čine povezanost i komunikacije – saobraćaj, plovidba, prateća infrastruktura i energetika; drugi je zaštita životne sredine, prevencija rizika (pre svega zaštita od poplava) i održivo korišćenje prirodnih resursa, a teći je socio-ekonomski i institucionalni razvoj, jačanje regionalne saradnje.

Izvršni direktor DBF-a Vlado Markanović naglasio je da je Dunav kroz vekove povezivao ljude, ideje i tržišta.

„Samo stabilan i dobro organizovan region može da bude prosperitetan. To smo videli u EU, na iskustvima Baltičkog regiona, sačinili Dunavsku strategiju kao novu mogućnost za efikasnije korišćenje potencijala u Podunavskom slivu“, rekao je Markanović.

Prema rečima predsednika Programskog saveta DBF-a, Radovana Pejanovića, DBF je na neki način katalizator uspostavljanja odnosa, raznih partnerstava, mesto na kojem se raspravlja o veoma aktuelnim problemima, razmenjuju iskustva i rađaju ideje, ali i promovišu privredne i ekonomske ideje.

„Na ovaj način, šalje se poruka da je Srbija značajan faktor stabilizacije mira i prosperiteta u regionu“, rekao je Pejanović.

Na pitanje novinara zbog čega se potencijal Dunava sada ne koristi dovoljno, predsednik PKV Vučurevic je rekao da se u nekim delovima koristi u punom kapacitetu.

„U oblasti agrara i naftne privrede, ko nema organizovanu logistiku Dunavom, nije konkurentan danas na tržištu“, konstatovao je on i dodao da je jedan od razloga nepotpunog korišćenja potencijala Dunava kod nas nedovoljno razvijeno brodarstvo.

Dunavska strategija oformljena je 2009. godine na inicijativu Nemacke, Austrije i Rumunije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar