Dveri: Odložiti rok za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga

BEOGRAD – Ministarstvo finansija trebalo bi da odloži rok za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, koji ističe 31. decembra, kako se računovođama omogućio dalji nesmetani rad, a preduzetnicima sigurnost u poslovanju, poručile su danas Dveri.

Kako je navela Sanja Vujanović iz Dveri, inicijativu za izmenu Zakona o računovodstvu, odlaganje roka za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga i izmenu programa sticanja profesionalnog zvanja za računovođe, podnelo je Ministarstvu finansija šest poslovnih udruženja i grupa građana koji su se udružili pod nazivom „Prava revizora i računovođa Srbije“, a koji su inicijativu predali i Narodnoj skupštini, sa zahtevom za odlaganje roka za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga.

Zakonom o računovodstvu, koji je donet u oktobru 2019. godine, naloženo je da podnosilac finansijskih izveštaja mora biti upisan u odgovarajući registar do 31. decembra ove godine.

Prema postojećem zakonu, računovodstvena agencija koja ima jednog zaposlenog, dozvolu za upis u registar pružalaca računovodstvenih usluga može ostvariti samo ako to zaposleno lice dozvolu stiče kod profesionalne organizacije, članice Međunarodne federacije računovođa (IFAC).

Knjigovođe, preduzetnici i privrednici zahtevaju izmenu ovog dela i traže da se profesionalno znanje može sticati po programu Ministarstva finansija i da to bude jednodnevn stručni ispit.

Na taj način, navodi Vujanovićeva, pružanje računovodstvenih usluga bi bilo pod kontrolom države, što bi obezbedilo suzbijanje sive ekonomije, ali predstavljalo i pravnu sigurnost u radu za preduzetnike i privrednike.

Takođe, navodi da Dveri ne spore obavezu svih privrednika da se edukuju i usavršsavaju, ali da u samim ispitima koji se polažu nema ispita za sam finansijski izveštaj i njegovo sastavljanje, što je najvažnije i što bi trebalo biti organizovano u programu sticanja profesionalnog zvanja za računovođe, kao jednodnevni ispit.

Vujanovićeva ističe da je izmena Zakona o računovodstvu važna i iz ugla samih preduzetnika i privrednika, jer ukoliko im finansijski izveštaj ne radi računovođa sa dozvolom propisanom ovim zakonom, preduzetnici su ti koji odgovaraju za izveštaj, a kazne propisane zakonom, ukoliko izveštaj nije dobro urađen, su do tri miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar