Dveri: Povlašćeni položaj stranaca je razlog za gubitak ekonomskog suvereniteta Srbije

Potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković izjavila je danas da je povlašćeni položaj stranaca razlog za gubitak ekonomskog suvereniteta Srbije.

Ona je kazala da se u Srbiji od 2006. godine sprovodi diskriminacija domaće privrede, iako zakoni koji regulišu poslovanje sa inostranstvom, poput Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, predviđaju nacionalni tretman i jednak položaj stranih i domaćih privrednika, saopštile su Dveri.

„Po diskriminatornom odnosu prema svojim građanima u odnosu na strane državljane, prema domaćim privrednicima i preduzetnicima u odnosu na privredne i finansijske subjekte sa stranim kapitalom u Srbiji, po najnepravednijem poreskom sistemu koji je isti i za najbogatijeg i za gladnog, po diskriminaciji na tržištu rada u javnom sektoru na osnovu partijske pripadnosti vladajućoj stranci, vlast je od Srbije stvorila najnepravednije društvo u Evropi i izvršila ekonomsku desuverenizaciju zemlje, odnosno njeno pretvaranje u koloniju“, rekla je Milenković Kerković.

Istakla je i da se preferencijalni status stranih privrednika „omogućava faktičkom politikom državne pomoći koja je netransparentna, nepravedna i ekonomski štetna“.

Prema njenim rečima, politikom prethodne, a još više vladinim uredbama SNS vlasti, 93,5 odsto svih subvencija dodeljeno je stranim investitorima, pa tako, ocenila je, siromašni građani Srbije plaćaju plate zaposlenima u stranim kompanijama.

„Time, i na mnogo drugih načina, srpska privreda je učinjena zavisnom od stranog kapitala, dok domaći privrednici u izvozu učestvuju samo sa tri odsto“, navela je Milenković Kerković.

Ocenila je i da je „ekonomski jaz između ekstra bogatih, za koje se grade ultra moderni zabranjeni gradovi, poput Beograda na vodi i miliona siromašnih koji žive ispod granice dostojanstva, najveći u Evropi“.

„Veliki uzrok siromaštva građana Srbije, pored nekontrolisane visoke korupcije i pljačke koja raste svake godine, jeste poreska politika koja i pored ekstremnog bogatstva novokomponovane elite ne poznaje porez na bogatstvo i luksuz“, kazala je potpredsednica Dveri.

Prema rečima Milenković Kerković, Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne poznaje poreska rasterećenja za porodicu, već oporezuje isključivo pojedinca, bez obzira na primanja i broj izdržavanih članova domaćinstva.

Kako je navela, umesto da mlade domaće privrednike, koji započinju posao, oslobodi poreza i doprinosa i time podstakne preduzetništvo, Vlada Srbije oslobađa poreza samo poslodavce.

„Posebno je problematična Uredba Vlade od juna 2022. godine, kojom se plate stranaca (novonastanjena lica) u Srbiji, koje su veće od 300.000 dinara, oslobađaju 70 odsto poreza na zarade i 100 odsto doprinosa“, kazala je potpredsednica Dveri.

Ona smatra da desetine mladih i dalje odlaze iz zemlje „zbog nepravde, nemogućnosti zaposlenja, korupcije, nepotizma i pravne nesigurnosti, dok, u isto vreme, najsiromašniji građani Srbije treba da plaćaju poreska oslobođenja strancima čije su zarade iznad 2.000 evra, a roditelji dece koja su iz zemlje emigrirala zbog kolonijalne politike vlasti, sada će finansirati najviše plate imigranata u Srbiju“.

Milenković Kerković je ocenila i da diskriminišuća politika zapošljavanja u javnom sektoru traje godinama i favorizuje partijske kadrove sa kupljenim diplomama.

Uredbom Vlade iz 2020. godine, kako je dodala, nastavljena je politika zabrane zapošljavanja u zdravstvu, pravosuđu, obrazovanju, javnim preduzećima, „bez odluke Komisije koju je formirala Vlada i čiji članovi saglasnost daju isključivo članovima SNS-a i njenih koalicionih partnera“.

„Ovakvo osiromašenje građana Srbije, domaćih privrednika i zaposlenih, odlazak mladih i devastiranje porodice i svih tradicionalnih vrednosti, za cilj su imale ekonomsku desuverenizaciju zemlje koja treba da dovede do političke desuverenizacije i pretvaranja zemlje u koloniju nadnacionalne globalne elite“, navela je Milenković Kerković.

Istakla je i da su tako „izvedeni radovi i pripremljen teren za prihvatanje neustavnog sporazuma kojim Srbija treba da pokloni lažnoj državi Kosovo 15 odsto teritorije, dok i vlast i deo opozicije plaše građane da će strani investitori napustiti Srbiju ako ne prihvatimo ovaj sporazum, što je apsolutna neistina“.

„Srpski pokret Dveri je sve vreme upozoravao i predlagao mere protiv ovakve politike i upozoravao na posledice. Zajedno sa 80 odsto građana Srbije suprotstavićemo se i neustavnom Sporazumu i lažima režima“, kazala je Milenković Kerković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar