EBRD podržao na Z. Balkanu 5.000 firmi koje vode žene

LONDON – Oko 5.000 firmi na Zapadnom Balkanu koje vode ili čije su vlasnice žene dobilo je finansijsku i savetodavnu podršku od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i donatora od 2014. godine do sada, što im je pomoglo da razviju poslovanje i postanu konkurentnije.

Do danas je dodeljeno nešto više od 65 miliona evra mikro, malim i srednjim preduzećima koja vode dame na prostoru šest ekonomija Zapadnog Balkana, u okviru EBRD-ovog programa „Žene u biznisu“ koji finansiraju donatori i koji promoviše žensko preduzetništvo i učešće žena u biznisu, saopšteno je iz ove međunarodne finansijske institucije.

Više od 60 odsto zajmova je odobreno ženama u ruralnim i manje razvijenim pordučjima van glavnih urbanih centara, rečeno je na skupu EBRD-a koji je okupio 13 partnerskih finansijskih institucija iz svih šest ekonomija u regionu, uključujući velike poslovne banke i nebankarske mikrofinansijske institucije, a koji je organizovan povodom predstavljanja rezultata pomentog programa

Procena efekata prve faze programa, koja je završena 2019. godine, pokazala je da je 96 odsto tih preduzeća povećalo prihode kao rezultat podrške programa, od čega je trećina dostigla rast između 25 i 50 odsto.

Takođe je procenjeno da je 94 odsto korisnica povećalo broj zaposlenih, otvarajući skoro 3.000 radnih mesta u regionu.

Pored zajmova, preduzetnice su koristile i grantove za subvencionisanje konsultantskih projekata, programa obuke, mentorstva i aktivnosti umrežavanja. Ta bespovratna sredtva su finansirali Švedska, Luksemburg i Italija.

Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD-a za finansijske institucije na Zapadnom Balkanu, izjavila je da žensko preduzetnštvo igra ključnu ulogu u otvaranju radnih mesta i pokretanju ekonomskog rasta.

„Čvrsto verujemo da stvaranje jednakih mogućnosti za žene u biznisu nije samo pitanje rodne ravnopravnosti, već i ekonomski prioritet. Zato u zemljama u kojima radimo podržavamo žene preduzetnice da uspeju i da jače budu uključene u biznis”, rekla je Vukosavljević.

Program je prvi put pokrenut u Bosni i Hercegovini 2014. godine, nakon čega se proširio na još pet ekonomija Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju EBRD-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar