ECB: Rizici- bankarstvo u senci i mala profitabilnost banaka

FRANKFURT – Uglavnom neregulisano „bankarstvo u senci“ i anemična profitabilnost tradicionalnih zajmodavaca spadaju u najveće rizike za finansijski sistem evrozone, ocenila je danas Evropska centralna banka u najnovijoj proceni stabilnosti bankarskog sektora.

Precenjena vrednost stambenih nekretnina takođe zahteva mere intervencije, dok „hlađenje“ na prethodno „pregrejanom“ tržištu komercijalnih nekretnina povećava izglede za povlačenje investitora a time i rizik od kraha, dodaje ECB.

Pretnje po finansijski sistem evrozone se već godinama nagomilavaju, pošto ultra-niske kamatne stope ECB-a umanjuju zaradu banaka, podižu zaduživanje i podstiču prekomerno preuzimanje rizika, navodi agencija Rojters.

Ubrzani uspon „bankarstva u senci“ posebno je zabrinjavajući za regulatore, jer su ovi entiteti izloženi labavijim propisima, a vlastima manjkaju ovlašćenja da ograniče neke od njihovih brojnih aktivnosti.

Iz ECB-a poručuju da „bankarstvo u senci“ raste na uštrb tradicionalnih kreditora, koji su pritisnuti velikim regulatornim opterećenjima, odnosno „nasleđem“ globalne finansijske krize koje i dalje prisiljava mnoge da akumuliraju kapital.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar