EIB zainteresovan za regionalne projekte

Evropska investiciona banka (EIB) zainteresovana je da učestvuje u regionalnim projektima koje je Srbija inicirala sa susednim zemljama, pre svega u izgradnji autoputa Niš-Priština, potvrdio je potpredsednik EIB-a Dario Skanapjeko (Dario Scannapieco) u razgovoru sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović.

Skanapjeko je naglasio da bi Studija izvodljivosti za projekat budućeg autoputa Niš-Priština sa vezom ka obali Jadranskog mora, kao i regionalna železnička pruga preko Sarajeva, trebalo da pokaže ekonomsku opravdanost na osnovu koje bi se EIB konkretnije izjasnila, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na sastanku je dogovoreno da EIB investicioni fondovi postanu aktivniji u Srbiji u iniciranju zajedničkih projekata.

Ocenjeno je da je eksproprijacija zemljišta duž Koridora 10 završena 95 odsto, što je osnovni preduslov da se uspešno realizuju krediti Evropske investicione banke (EIB) za izgradnju tog autoputa.

EIB je Srbiji za Koridoru 10 odobrio Srbiji pet kredita ukupne vrednosti 759 miliona evra i kredit od 100 miliona evra za rehabilitaciju i bezbednost puteva.

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar