EK Londonu:Ne sklapajte bilateralne aranžmane, još ste u EU

BRISEL – Evropska unija upozorila je zvanični London da ne preteruje u svojoj kampanji za samostalne pregovore o trgovinskim sporazumima širom sveta, budući da je Britanija još uvek članica evropskog bloka, navodi se u pismu upućenom britanskom ambasadoru u Briselu, u koje je agencija Rojters imala uvid.

Obećanje da će „globalna Britanija“ odlučno slediti svoje interese u bilateralnim trgovinskim aranžmanima širom sveta, zauzimalo je centralno mesto tokom kampanje za Bregzit, podseća britanska agencija. Međutim, kako dodaje, tri godine nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Unije, sudbina Bregzita je neizvesna.

Sve dok je članica EU, Britanija ima slobodu samo da razgovara, ali ne i da sklapa buduće trgovinske sporazume, i u obavezi je da o tome obaveštava zvanični Brisel.

U pismu Evropske komisije, koja u ime svih članica pregovara o međunarodnim trgovinskim sporazumima, upućenom 5. septembra britanskom ambasadoru u EU, Timu Barou, navodi se:

„U nekoliko slučajeva nisu blagovremeno dostavljene neophodne informacije o međunarodnim pregovorima u koje Ujedinjeno Kraljevstvo planira da se uključi dok je još uvek članica, i o ishod tih pregovora“.

„Ponavljamo zahtev vašim vlastima da blagovremeno dostavite sve potrebne informacije i dokumentaciju koja se tiče pregovora u oblastima iz nadležnosti Evropske unije, a u koje je Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno uključeno ili planira da se uključi“, piše u pismu.

Na zahtev Rojtersa da prokomentariše ovo pismo, Komisija je odgovorila da je reč o „standardnom pismu u kojem se Ujedinjeno Kraljevstvo podseća na svoje obaveze o pravovremenom informisanju Brisela o pregovorima u koje je uključeno dok je još uvek članica EU“.

Portparol britanske vlade je, međutim, izjavio da je London obaveštavao Komisiju o svojim aktivnostima vezanim za međunarodne sporazume i da će nastaviti da deluje transparentno dok se priprema za izlazak iz EU 31. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar