EPS tvrdi da SBB bez pravnog osnova koristi njihove stubove

Kablovski operator SBB bez pravnog osnova koristi stubove distributivne elektroenergetske mreže u vlasništvu Operatora distributivnog sistema EPS „Distribucija“ (ODS) od 1. juna 2019. godine, saopštio je danas EPS.

„ODS je nakon više obraćanja SBB-u, bio prinudjen da se obrati i sudu radi zaštite svojih prava, te da zahteva isplatu naknade za korišćenje stubova, kao i uklanjanje kablovske instalacije sa svoje mreže“, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, naknada za korišćenje stubova odredjena je odlukom Skupštine ODS u junu 2019. godine i ona je ista za sve kablovske operatere koji zaključuju ugovore sa tim preduzećem, pa i za SBB.

Tvrdnje SBB-a da je tražena duplo veća naknada nisu istinite, naveo je EPS.

SBB je ranije danas saopštio da EPS od njega traži da plati duplo veću naknadu za korišćenje stubova elektroenergetskog sistema i da sa njih ukloni kablovske instalacije.

EPS je, kako tvrdi SBB, po isteku ugovora sa tim kablovskim operatorom, podneo tužbu Privrednom sudu sa zahtevom za isplatu 1,18 miliona evra na ime korišćenja stubova elektrodistributivnog sistema u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu, kao i uklanjanje kablovskih instalacija SBB-a.

SBB je naveo da je uvek redovno plaćao korišćenje opreme EPS-a i osporio je nadležnost suda da o tužbi odlučuje dok se ne okončaju relevantni postupci pred Upravnim sudom, RATEL-om i Komisijom za zaštitu konkurencije, koje je podneo SBB.

U saopštenju EPS-a je istaknuto da od 65 kablovskih operatora koji su postavili instalacije na stubove ODS, 62 operatora su zaključila ugovor pod istim uslovima, dok je protiv onih koji to nisu učinili podneta tužba nadležnom sudu.

„Većina kablovskih operatora prihvatila je ponudjene uslove, a prema kablovskim operatorima koji ih nisu prihvatili i koji nisu plaćali korišćenje stubova, ODS je postupio na isti način kao i prema SBB“, piše u saopštenju EPS-a.

Dodaje se da je RATEL je po zahtevu SBB doneo rešenje u kojem stoji da je ODS dužan da omogući postavljanje instalacija, pod uslovima i na način koji važe za ostale operatore elektronskih komunikacija.

„Iako SBB već 10 meseci ne pristaje da zaključi ugovor i koristi stubove ODS-a bez pravnog osnova, ODS koristi isključivo pravna sredstva prema SBB, bilo da se radi o postupku pred RATEL-om, Komisijom za zaštitu konkurencije ili sudom i nikako ne stoje optužbe o onemogućavanju rada i razvoja kompanije“, saopštio je EPS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar