Erdogan: Turska ekonomija na meti „gnusnog napada“

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je niz negativnih izjava iz SAD-a o Turskoj poslužio kao izgovor za „gnusni napad“ na ekonomiju zemlje.

„Suočili smo se sa gnusnim napadom na čijoj je meti turska ekonomiju posle serije negativnih izjava iz SAD-a o našoj zemlji, koje su iskorišćene kao izgovor“, rekao je Erdogan u obraćanju funkcionerima svoje Partije pravde i razvoja u Ankari.

Komentarišući jučerašnju odluku centralne banke da poveća referentnu kamatnu stopu za 6,25 procentnih poena na 24 odsto, naveo je da će Turska „videti rezultat nezavisnosti centralne banke“ i da, kada je reč o kamatama, njegovo strpljenje ima granice.

Napomenuo je da za 15 godina inflacija nikada nije bila u okvirima cilja centralne banke, te da se mora očitati lekcija onima koji pribegavaju podizanju cena.

Erdogan je poručio da privatni sektor ne sme da „digne ruke“ od proizvodnje i investicija, i pozvao Turke da svoje devizne štedne uloge konvertuju u lire i da veruju u nacionalnu valutu.

Turski predsednik je rekao, takođe, da će vladina ministarstva preispitati investicione planove i da neće razmatrati nove investicije, ali da će ulaganja čija je realizacija odmakla od 70 do 80 posto biti finalizovana, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar