Erste očekuje dvocifren rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu

BEČ – Austrijska Erste grupa je, zbog neočekivano visokog privrednog rasta Srbije u prva tri meseca 2021, povećala prognozu bruto domaćeg proizvoda (BDP) naše zemlje za jedan procentni poen na 6,0 posto u ovoj godini i očekuje moguć dvocifreni rast u drugom kvartalu.

U analizi posvećenoj ekonomskih kretanjima u Srbiji, Erste ističe da je rast BDP-a od 1,7 posto međugodišnje u prva tri meseca, odnosno od 1,9 procenata na kvartalnom nivou, premašio očekivanja, vođen rastom izvoza i intenzivnim aktivnostima u građevinskom sektoru.

Izvoz robe i usluga je, ukazuju, porastao za 7,9 posto na godišnjem nivou, dok je uvoz opao za 1,4 procenta, čime je doprinos ukupnom rastu iznosio 3,3 procentna poena.

„Ulaganja deluju kao ključni pokretač rasta ove godine, dok bi predviđeni oporavak lične potrošnje u drugoj polovini 2021. takođe trebalo da doprinese ukupnom rastu sa između 2,5 i 3,0 procentna poena“, navodi se u dokumentu.

Napominje se da je investiciona aktivnost zabeležila rast od 10 odsto međugodišnje, te da je doprinela sa 2,1 procentnih poena ukupnom rastu.

Privremena neusklađenost svetske potražnje i ponude, uz nestašice poluprovodnika i nisku bazu, prema mišljenju analitičara Erstea, dovešće u određenoj meri do prenosa efekta na inflaciju, zbog čega su prognozu rasta potrošačkih cena u Srbiji povećali na 2,5 odsto godišnje za tekuću i na 2,7 procenata za narednu godinu.

Nakon jednog od najvećih fiskalnih paketa u 2020. godini u vrednosti od 12,9 odsto BDP-a, Srbija je uvela novi paket podrške u aprilu u vrednosti od oko 2,1 milijardu evra.

Paket će, kako se navodi, dovesti do konsolidovanog budžetskog deficita od oko 6,5 posto BDP-a, dok će, prema pognozi austrijske bankarske grupe, javni dug dostići 59,1 procenat BDP-a u 2021. godini, nakon čega će se dogodine smanjiti na 58,4 posto.

Takođe očekuju, „zbog povećanih potreba finansiranja“, moguću novu emisiju evroobveznica Srbije u obimu od 1,0-2,0 milijarde evra, verovatno tokom leta, nakon uspešne emisije 12-godišnje obveznice od 1,0 milijarde evra u februaru.

„U predstojećem periodu rast bi mogao da dostigne dvocifrene procente u drugom kvartalu, zahvaljujući novom fiskalnom paketu u iznosu od 2,1 milijardu evra, dobroj dinamici u prerađivačkoj industriji i snažnoj aktivnosti u građevinskom sektoru“, dodaje se u analizi.

Što se tiče monetarne politike, finansijski stručnjaci Erstea, podsećaju da nakon njene snažne relaksacije u 2020. godini, kada je referenta kamata snižena za 125 baznih poena, NBS zadržava tu stopu na nepromenjenom nivou od 1,0 posto od početka godine.

„S obzirom na rast koji prevazilazi očekivanja u prvom kvartalu 2021. godine i na još jedan paket fiskalne pomoći, ne očekujemo da će NBS dalje snižavati stopu. S druge strane, ukoliko inflatorna očekivanja ostanu u predviđenim granicama, a devizni kurs stabilan, ne bi trebalo da bude ni povoda za njeno povećanje“.

Relativno stabilna ponuda i potražnja na deviznom tržištu, uz povremene intervencije NBS i na kupovnoj i prodajnoj strani, za rezultat je imala nepromenjen kurs EUR/RSD od početka godine, koji se kreće oko 117,6.

Budući da je NBS odlučna u nameri da održi stabilnost kursa na sadašnjim nivoima i uzimajući u obzir velike količine deviznih rezervi, kao i dodatnu 1,0 milijardu evra na raspolaganju u vidu repo linije iz predostrožnosti kod ECB, skoro je sigurno da će kurs EUR/RSD ostati stabilan na sadašnjim nivoima, zaključuje se u analizi Erste grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar