Eskobar: Srbija da traži alternative ruskom gasu

VAŠINGTON – Americke vlasti pozivaju države Zapadnog Balkana, a pre svih Srbiju, da traže alternativu ruskom gasu, saopštio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar, tvrdeći da je u tom nastojanju postignut određeni napredak.

Govoreći u sredu u jednom od podkomiteta za inostrane poslove americkog Senata, Eskobar je naglasio da su SAD, što se tiče pitanja energetske bezbednosti, „podstakle Srbiju da razmotri alternative ruskom gasu, uključujući obnovljive izvore energije i tečni prirodni gas“, preneo je Sputnjik.

„Postigli smo određeni napredak u tome“, rekao je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.
Prema njegovim rečima, američke vlasti su blizu toga da se „neke zemlje oslobode potpune zavisnosti od ruskog gasa“.

„Ako SAD uspeju da smanje udeo ruskog gasa na Zapadnom Balkanu, rezultat će biti stvaranje veliki privrednih mogućnosti za američke energetske kompanije u smislu kretanja regiona ka ‘više obnovljivim energetskim’ izvorima, rekao je Eskobar.

SAD su više puta ponudile regionu različite izvore snadbevanja gasom, uključujući ponudu da se ruski prirodni gas zameni američki tečnim prirodnim gasom, podsetio je ruski medij.

Istovremeno, u jeku krize u odnosima Vašingtona i Moskve zbog Ukrajine, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena kritikuje projekat gasovoda Severni tok 2, kojim bi bile povećane isporuke ruskog gasa Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar