EU bi da produbi trgovinu s Turskom, ali sprema i sankcije

BRISEL – Evropska unija treba da započne pregovore o dubljim trgovinskim odnosima s Turskom, kandidatom za EU, ali i da ima spremnu listu mogućih ekonomskih sankcija ako Ankara povlači poteze protivne interesima 27-članog bloka, prenosi Rojters pozivajući se na interni dokument poslat državama-članicama Unije.

U materijalu datiranom 20. marta, u koji je britanska agencija imala uvid, navodi se da je Turska ignorisala gotovo sve spoljnopolitičke odluke EU 2020. godine i da bi trebalo da učini više po pitanju migracija, ali da ostaje važan partner, te da treba proširiti postojeću carinsku uniju EU i Turske.

Ekonomske sankcije, koje će se koristiti samo kao sredstvo pritiska, obuhvatile bi kaznene mere prema pojedincima, a dalje bi išle ka važnim privrednim sektorima kao što su energetika i turizam, navodi se u dokumenti pripremljenom za samit EU koji treba da se održi u četvrtak i petak.

„Jačanje naših već značajnih ekonomskih veza je situacija u kojoj su obe strane na dobitku…. U središtu bi bila modernizacija i proširenje obima sadašnje carinske unije EU i Turske“, piše u materijalu šefa diplomatije EU DŽozepa Borela i Evropske komisije.

Dalje se navodi da „ukoliko Turska ne krene konstruktivno u razvoj istinskog partnerstva sa EU, treba jasno staviti do znanja da će to imati političke i ekonomske posledice“.

„Trebalo bi da predvidimo pametne, skalabilne, ali reverzibilne restriktivne mere, koje bi se nadovezale na one koje su na snazi“, dodaje se u dokumentu.

Rojters podseća da su na snazi EU mere zabrane putovanja i zamrzavanja imovine izrečene dvojici turskih državljana zbog spornog bušenja i istraživanja nafte u istočnom Mediteranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar