EU zadovoljna garancijama Gasproma

Evropska komisija je danas izrazila zadovoljstvo jer se gasni gigant Gasprom, pod kontrolom ruske države, obavezao na sporazumno rešenje istrage pokrenute zbog njegove zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu u osam zemalja EU.

„Ta obaveza je odgovor na našu zabrinutost za stanje konkurencije“, izjavila je evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vestager.

„Sada želimo da saznamo stavove klijenata i drugih zainteresovanih strana koje ćemo proučiti pre donošenja bilo kakve odluke“, dodala je ona.

EU zamera Gaspromu da „sprovodi strategiju podele tržišta gasa u Srednjoj i Istočnoj Evropi.“

Ta moćna energetska kompanija se krajem decembra prošle godine u pisanom obliku obavezala da će svoje poslovanje usaglasiti s propisima EU, u nadi da će time postići sporazum o okončanju istrage.

Ako treće strane prihvate te obaveze Gasproma, one će postati zakonski obavezujuće i procedura će biti završena.

Ali, ako Gasprom svoja obećanja ne sprovede u praksi, Evropska komisija bi ga mogla kazniti oduzimanjem deset odsto godišnjeg obrta koji je 2015. godine iznosio 82,9 milijardi evra.

„Ovo nije kraj priče, već trenutak nade“, rekla je Vestager, odbacivši i samu pomisao na popuštanje Rusiji.

„Radi se o sprovođenju zakona, da tržište funkcioniše bez obzira na zastave, vlasnike ili veličinu preduzeća“, rekla je ona.

Ipak, to je već drugi put za nedelju dana da Vestager donosi odluku veoma povoljnu za Rusiju. Ona je 6. marta odobrila da ruski državni nuklearni konglomerat „Rosatom“ za 12,5 milijardi evra, uz sufinansiranje Mađarske, i uz široku podršku Moskve, izgradi još dva reaktora nuklearne centrale Pakš, u blizini Budimpešte.

EU je postupak protiv Gasproma pokrenula aprila 2015. godine, posle nekoliko meseci istrage, formalno mu podnoseći „izjavu o primedbama“ na njegovo poštovanje evropskih propisa o konkurenciji, što se smatra optužnicom.

Evropska komisija je tada optužila tog energetskog giganta da nameće zabrane izvoza i odredbe kojima korišćenje kupljenog gasa ograničava na samo jednu teritoriju. Ta firma tako zaposeda i deli tržište u osam zemalja-članica: Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvaniji, Poljskoj i Slovačkoj.

Gasprom je time došao do prilike da fakturiše nefer cene u pet tih zemalja.

Ta kompanija svoju dominantnu poziciju u Bugarskoj i Poljskoj koristi i da bi u korišćenju gasovoda došla do povoljnog rešenja za trgovce gasom na veliko.

U svom danas potvrdjenom obećanju, Gasprom je najavio da će ukloniti „sve ugovorne barijere za slobodan transport gasa“, i preduzeti „konkretne korake koji bi omogućili bolju integraciju“ tržišta.

Ruska firma se obavezuje i „na nekoliko važnih promena u svojim ugovornim uslovima o prilagođavanju cena“ kako bi se osiguralo da one budu konkurentne.

Zainteresovane strane imaju sedam nedelja da obaveste EU o svojim primedbama na to obećanje Gasproma pošto ono bude objavljeno u Službenom listu EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar