Evo kako nas varaju u prodavnicama: U parmezanu piljevina, u medu sirupi

Sigurno ste se, barem jednom, odlučili za kupovinu namirnice čija je cena niža od drugih na polici, a onda ste se razočarali nakon prvog zalogaja jer ste shvatili da kvalitet i nije neki. Stručnjaci kažu da treba paziti šta kupujemo jer globalna prehrambena industrija redovno izdaje lažne proizvode, a godišnje iz istog razloga gubi od 10 do 15 milijardi dolara.

Kako piše Chatelaine, med je jedna od namirnica kod čije se proizvodnje najviše laže. Treba uložiti dosta novca u izradu, pa ga mnogi proizvođači mešaju s jeftinim kukuruznim sirupom. U pitanju je i prevara koja može biti opasna za ljudsko zdravlje jer osobe koje moraju da paze na nivo šećera u krvi nikako ne bi smele koristiti kukuruzni sirup i slične zaslađivače. Najjednostavniji način koji će obezbediti da imate kvalitetan pravi med jeste taj da ga kupite kod proverenih proizvođača.

Još jedna stvar oko koje mnogi varaju jeste maslinovo ulje. Često na deklaraciji piše da je proizvedeno u Italiji, ali zapravo se tamo samo punilo u flaše, a stiglo je iz nepoznatih krajeva i razređeno je jeftinijim uljima. Kod ovog proizvoda uvek treba gledati cenu – ona niska je sumnjiva jer kvalitetno i pravo ekstra devičansko maslinovo ulje košta.

Podatak koji najviše šokira otkriven je još 2016. godine. Jedna kompanija je, naime, varala kod proizvodnje parmezana pa su tako pakovanja punili s malo sira i puno – piljevine. Kako kupiti pravi? Sir koji nastaje u italijanskoj regiji Emilia Romagna jedini sme da se zove parmezan. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju da imaju drugi naziv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prodavnicaproizvodivaranje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Sto se prehrambenih proizvoda tice, u Srbiji gradjani mogu samo da kupuju genetski modifikovanu hranu poslednje kategorije i nista vise. Prevare su ogromne. Primera radi mleko. Da li ste se pitali zasto ni na jednom proizvodu ne pise kravlje mleko? Evo u cemu je trik. Postoje razne vrste mleka. Postoji krecno mleko, bakarno mleko, mleko od surutke, vestacko mleko, kokosomo mleko….Mleka koja kupujemo u Srbiji samo u tragovima sadrze kravlje mleko, npr. mleko koje slove kao organsko zapravo samo 17% u sebi ima kravljeg mleka. Sve ostalo je mleko od surutke, biljna ulja, hidrogenizovane masti, palmina ulja, tehnicke masnoce, surutka, mleko u prahu od ko zna kakvog praha i tome slicno. Druim recima sam otpad od hrane. Ili npr. sokovi. Procitajte, sok od kruske napravljen od koncentrisanog soka od kruske. Ili sok od breskve napravljem od koncentrisanog soka breskve? U cemu je prevara gradjana? Strogo je uvedena deklaracija kako se pravi koncentrat od bilo koje vocke i tu problema nema. Medjutim kada fabrike prave sokove one vrse reverzibilan proces dodavanje vode koncentratu ali tu nema deklaracije, tj. mozete da deo ili sav koncentrat zamenite vestackim sto se i radi u 99% sokova. Cek i najbolji sokovi u sebi jedva da sadrze 5% voca, sve ostalo je glukozno fruktozni sirup, seceri, vestacki koncentrati i slicno. Sok od paradajza. Cista hemikalija napravljena od vestackog koncentrata sa dodatkom vode. Sirevi npr. U Srbiji nemate ni jednu laboratoriju koja bi odredila sadrzaj sireva. Samo postoje sanitarne laboratorije. Najcesci feta sira se pravi od vestackih ulja, hidroenizovanih masti, otpadne hrane i slicno. I mlecni proizvodi i sokovi, dakle ono sto najvise koriste mladi i decu su zapravo kancerogene i toksicne supstance. Industrije prevarom na nasim najmladjima trpaju ogromne novce u dzep. Drzava protiv nutricionistickh mafija ne moze apsolutno nista. Hrana koja se kupuje i konzumira u Srbiji je cist otpad koji na Zapadu ne bi prosao kontrolu ni u klasi stocne hrane. Pogledajte jestivo ulje nasta lici? Dili za gdoinu dana cenu duplo a kada przite na najslobijoj vatri cak prska na sve strane, U sebi ne sadrzi ni 5% suncokretovog ulja. Sa hleba da ni ne pricamo a meso koje je puno antibiotika i hormona ne treba davati ni zivotinjama. Sramota me je sto zivim u Srbiji.