Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu s 2,8 odsto na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu.

Osnovni privredni trend u Srbiji je medjutim i dalje povoljna i očekuje se ubrzanje privrednih aktivnosti do kraja godine, navodi se u danas objavljeno Jesenjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije za članice Unije i zemlje kandidate za članstvo.

„Privatna potrošnja, podržana rastom prihoda i nivoima zaposlenosti je vidjena kao ključni podsticaj rasta, dok se predvidja da izvoz ostane snažan. Pritisak cena će ostati pod kontrolom i balans ili višak u budžetu bi trebalo dalje da smanji srazmeru duga“, navodi se u izveštaju.

Procena privrednog rasta Srbije za ovu godinu je smanjen s 2,8 odsto na dva odsto, dok je za 2018. povećan na 3,5 s 3,2 odsto. Za 2019. je smanjen s 3,6 na 3,5 odsto.

„Uprkos snažnom rastu proizvodnje i unutrašnje trgovine, na ekonomsku aktivnost je uticao pad u poljoprivredi na koju su negativno uticali nepovoljni vremenski uslovi“, navodi se u prognozi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar