Evropske akcije obaraju rekorde na početku avgusta

LONDON – Avgust je počeo sjajno na evropskim tržištima akcija, koje beleže danas nove rekordne vrednosti podstaknute sklapanjem niza novih poslovnih sporazuma i snažnim finansijskim rezultatom najveće evropske banke HSBC.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 0,6 posto dostižući rekord svih vremena od 464,5 poena, a najboli učinak imaju akcije trgovaca na malo, proizvođača automobila i rudarakih kompanija, izveštava Rojters.

Britanska vojna vazduhoplovna kompanija Megit, koja kotira na Londonskoj berzi, skočila je za 58,2 odsti, na najviši nivo u svojoj 75-godišnjoj istoriji, nakon što je američka korporacija za mobilne tehnologije i sisteme kontrole Parker-Hanifin najavila da će kupiti britanskog rivala za 8,76 milijardi dolara.

Indeks akcija preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Velikoj Britaniji porastao je za 0,6 procenata, dok je indeks najlikvidnijih akcija Londonske berze FTSE 100 ojačao za 0,8 posto.

Deonice HSBC-a, čije je poslovanje fokusirano na Aziju, napredovale su za 0,5 odsto na vest da je profit banke pre oporezivanja u prvoj polovini godine nadmašio prognoze i da će ponovo krenuti sa isplaćivanjem dividende.

Francuska osiguravajuća kuća Aksa (Axa) zabeležila je rast akcija od 2,5 procenata nakon izveštaja o poslovanju prema kojem je neto dobit kompanije povećana za 180 posto u prvom polugodištu 2021.

S druge strane, konkurentsko nemačko osiguravajuće društvo Alijanc je palo za 6,4 odsto zbog istrage koju su pokrenuli američki regulatori protiv Strukturnog Alfa Fonda koji posluje u okviru kompanije Alijanc Global Investors.

Od kompanija iz indeksne korpe STOKS 600 koje su do sada objavile izveštaje o poslovanju u drugom kvartalu, čak 67 posto ih je s profitima nadmašilo prognoze, prema podacima agencije za prikupljanje i obradu finansijskih podataka Refinitiv IBES.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar