Fabrici: Digitalizacija – karika koja povezuje reforme

BEOGRAD – Digitalizacija je kao karika koja povezuje reforme, a Srbija treba digitalnu reformu prihvati i usmeri je u pravom pravcu, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i navodi da Srbija ima jak IT sektor.

Na panelu posvećenom digitalizaciji “Zajedno za digitalnu ekonomiju”, u okviru predstavljanja 13. Sive knjige NALED-a, Fabrici je naglasio da su digitalizacija i zelena agenda prioriteti u EU, zajedno sa finansijskim planom za narednih sedam godina.

“Oko 60 do 70 odsto trgovine i investicija u Srbiji dolaze iz EU. Što više Srbija ulaže u svoju zelenu politiku i politiku digitalizacije, više se uklapa u plan ekonomskih reformi”, poručio je Fabrici.

Naveo je da digitalizacija pomaže pristupanju u EU i unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji i istakao velike ušstede koje donosi i digitalizacija i zelena reforma.

Fabrici je rekao da EU nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Uniji, i naveo da se očekuje da Ekonomski investicioni pan za Zapadni Balkan mobiliše od 25 do 28 milijardi u ovom region za narednih sedam godina.

“Pošto Evropa raste, Srbija treba da nastavi da raste sa EU”, poručio je Fabrici.

Naveo je da su digitalizacija i zelena agenda glavni pokretači ekonomskog razvoja, a da Srbija dosta radi i na regionalnom tržištu i na tome da se region Zapadnog Balkana učini privlačnijim za investicije.
“Mnoge od preporuka NALED-a su i naše preporuke, i one su veoma korisne”, rekao je Fabrici.

Naveo je i da reforma javne uprave otvara put Srbiji ka pristupanju EU i ocenio da je potrebno redizajniranje odnosa između institucija i poslovnog okruženja i građana.

Naglasio je da je važno ponuditi građanima usluge, koje su i pitanje efikasnosti i smanjenja nepotrebnih administrativnih procedura.

Fabrici je govorio o važnosti digitalizacije u mnogim drugim oblastima.

Ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud je na istom panelu rekla da je Velika Britanija kroz Fond za dobro upravljanje od 2015. podržala oko 65 projekta u Srbiji ukupne vrednosti 20 miliona funti, koji su fokusirani na digitalizaciju i eUpravu.

Naglasila je da su digitalizacija i eUprava ključ izgradnje moderne ekonomija u službi građana.

Među uspešnim postignutim rezultatima navela je registraciju imovine u katastru što je, kaže važno i za vladavinu prava i za zdravo poslovno okruženje.

“Verujem da ova reforma pomaže boljem sektoru građevinarstva i tržištu nekretnina”, rekla je ambasadorka Velike Britanije.

Navela je i prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi kao važno dostignuće, te izrazila očekivanje da će taj sistem registracije biti primenjen i u drugim oblastima.

“Ova reforma se ne tiče samo toga da država zaradi još novca već daje i neku vrstu bezbednosti frilenserima”, rekla je Meklaud.
Ispričala je da je kada je započela karijeru htela da bude frilenser, muzičar, i da joj je poznato koliko je neizvestan i nesigran život jednog flrilensera.

Izrazila je očekivanje da će se u budućnosti više pažnje posvetiti saradnji na projektima zaštite životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar