Fabricka aktivnost opala u Kini manje nego sto se predviđal

PEKING – Kineska fabrička aktivnost je opala u maju nešto manje nego što se predviđalo, jer su kovid mere ograničnja u glavnim proizvodnim centrima ublažene, ali je kontrola mobilnosti nastavila da utiče i na potražnju i na proizvodnju, što izaziva zabrinutost za ekonomski rast u drugom kvartalu.

Zvanični indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) porastao je na 49,6 poena u maju sa 47,4 boda u aprilu, saopštio je danas Nacionalni biro za statistiku (NBS), nadmašivši prognoze ekonomista u anketi Rojtersa od 48,6 poena.

Usporavanje kineskih fabrika utiče na proizvodne linije u drugim velikim azijskim ekonomijama, pri čemu su i Japan i Južna Koreja izvestili o oštrom padu proizvodnje.

Mada je kineski PMI dostigao tromesečni maksimum, ostao je treći mesec zaredom ispod granice od 50 poena koja razdvaja pad od rasta.

Podindeks koji meri samo proizvodnju porastao na 49,7 bodova u maju sa 44,4 poena u aprilu, dok se podindeks novih narudžbina popeo na 48,2 sa 42,6 poena.

Mada su mere ograničenja u glavnim proizvodnim centrima u Šangaju i na severoistoku ublažene u maju, analitičari kažu da dalji rast proizvodnje koče spor oporavak domaće potrošnje i niža globalna potražnja.

Mnogi analitičari očekuju da će bruto domaći proizvod zabeležiti pad u kvartalu april-jun u odnosu na godinu ranije, u poređenju s rastom od 4,8 posto u prvom kvartalu.

Aktivnost u sektoru usluga je takođe bila mlaka. Zvanični neproizvodni PMI je u maju porastao na 47,8 poena sa aprilskih 41,9 poena.

Kompozitni PMI indeks, koji uključuje i proizvodne i uslužne aktivnosti, iznosio je 48,4 boda u odnosu na 42,7 poena prethodnog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar