Fajzer: Za 45 zemalja patentirani lekovi po neprofitnoj ceni

NJUJORK – Kompanija Fajzer će sve svoje patentirane lekove, uključujući lek Paklovid za lečenje kovida-19 i Ibrans za rak dojke, učiniti dostupnim po neprofitnoj ceni za 45 najsiromašnijih zemalja sveta, saopštio je danas ovaj američki proizvođač lekova.

U saopštenju se navodi da plan uključuje 23 patentirana leka u potpunom vlasništvu Fajzera, vakcine za zarazne bolesti, lekove za određene vrste raka, za retke bolesti i za zapaljenska obolenja, prenosi Rojters.

Na listi je i vakcina Komirnati protiv kovida-19, koju je Fajzer razvio sa nemačkom kompanijom Bajontek.

Zemljama s niskim prihodima nedostaje pristup inovativnim tretmanima, a period u kojem oni postanu dostupni u tim državama otegne se od četiri do sedam godina i duže, ako uopšte postanu dostupni, prema istraživanju Fondacije „Bil & Melinda Gejts“.

Prodaja Fajzerovih patentiranih lekova i vakcina po neprofitnoj ceni planirana je za 27 zemalja sa niskim dohotkom i 18 zemalja sa nižim prihodima koje su obuhvaćene programom kompanije nazvanim „Sporazum za zdraviji svet“, a koji pokriva veći deo Afrike i veći deo jugoistočne Azije.

Pet zemalja – Ruanda, Gana, Malavi, Senegal i Uganda – već su se obavezale da će se pridružiti ovom sporazumu, koji je najavljen na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar