„Fijat“ sedište seli u Holandiju, da li ostaje u Srbiji?

Porodica Anjeli, neprikosnoveni simbol italijanske industrijske moći, odlučila je u subotu na sastanku akcionara da preseli sedište „Eksor holdinga” u Holandiju, javljaju mediji. Preseljenje sedišta „Eksora” podrazumeva premeštanje malog broja poslovnih pozicija u Holandiju, dok će najveći deo „Fijatovih” i svi „Ferarijevi” automobili i dalje biti pravljeni u Italiji.

Ovo zapravo i nije novost zato što je „bežanje” „Fijata” iz Italije najavljeno još početkom 2104. godine. Istovremeno s promenom imena kompanije u „Fijat Krajsler automobili” (FCA) krajem januara te godine Serđo Markione, direktor automobilskog giganta najavio je selidbu sedišta kompanije iz Italije u Holandiju.

Trpi svaki posao u kome politika preteže nad ekonomijom, pa tako trpi i naša fabrika automobila, nekadašnja „Zastava“, koja je 2008, u jeku takmičenja Borisa Tadića i Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, bila predmet dogovora naše države i „Fijata“. Zahvaljujući najavljenom dolasku italijanskog giganta u našu zemlju, Tadić je u drugom krugu izbora nadmašio opozicionog kandidata Nikolića za oko 200.000 glasova, iako je aktuelni predsednik u prvom krugu vodio upravo sa tom, ne baš malom, razlikom.

Ta politička kombinatorika, kojoj je kumovala Evropska unija, dovela je, s jeseni 2008, do potpisivanja ugovora između Vlade Srbije i „Fijata“ o formiranju zajedničkog privrednog društva „Fijat automobili Srbija“. Osam godina kasnije, kao da ni „Fijat“, ni naša država ne znaju šta bi sa fabrikom u Kragujevcu, koja posrće iz dana u dan, gubeći jedno za drugim tržište kome nema šta novo da ponudi, osim već ostarelog modela „500-L“, iz milošte i nade nazvanog „veliki fića“.

Kako stvari stoje, suvlasnici ove kompanije, koja je u međuvremenu, posle ozbiljnog upliva „Fijata“ na američko tržište, promenila ime u „Fijat-Krajsler automobili Srbija“, jedva čekaju 31. decembra 2018, kada ističe ugovor koji su slavodobitnički potpisali, forsirajući medijske napise o „poslu veka“ koji će, u privrednom smislu, potpuno preporoditi našu zemlju. Zajednička kompanija naše države i „Fijata“ i danas je najveći pojedinačni izvoznik, ali sa ozbiljnom tendencijom pada plasmana automobila na strana tržišta, koja se meri godišnjim umanjenjem prihoda za oko 200 miliona evra.

(Brane Kartalović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fijatholandijasrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar