Filip Moris širi proizvodnju duvanskih proizvoda bez štetnog dima

Duvanska kompanija Filip Moris internešenel (Philip Morris International) saopštila je da je radikalno promenila viziju poslovanja i kao cilj postavila  –  budućnost bez duvanskog dima i zbog toga je počela da proizvodi duvanske proizvode koji su alternativa klasičnim cigaretama.

Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u Filip Moris-u (FMI) Ivan Miletić rekao je da će 2025. godine na svetu biti 1,1 milijarda pušača, što ukazuje da bi, osim stezanjem regulatornog okvira, ovom izazovu možda trebalo pristupiti i iz drugog ugla – ponuditi punoletnim pušačima alternativu koja je potencijalno manje štetna od cigareta.

„Posle 10 godina istraživanja, 400 vrhunskih naučnika u okviru kompanije je osmislilo nove proizvode koji su potencijalno manje štetni od cigareta, a bazirani su na principu nesagorevajućeg duvana“, kazao je Miletić.

On je, povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 31. januara, istakao da je FMI na istraživanje alternativnih duvanskih proizvoda potrošio tri milijarde dolara.

Vodeći od četiri vrste potencijalno manje štetih proizvoda, koje je razvio FMI, ajkos (IQOS) funkcioniše, kako su objasnili, tako što se patroni pravog duvana, uz pomoć tog uredjaja zagrevaju, ali ne sagorevaju. To omogućava pušačima istu količinu nikotina, ali bez dima i pepela.

Dugogodišnji profesor tehnologije duvana na Beogradskom unuverzitetu i medjunarodni konsultant za duvan profesor Miroslava Nikolić rekla je da je osnovni problem kod pušenja što se sagorevanjem duvana na 850 do 950 stepeni stvara veliki broj štetnih materija koje utiču na zdravlje ljudi i okoline.
 
Rešenje tog problema stručnjaci kompanija FMI našli su u duvanskim poizvodima koji se samo zagrevaju na oko 300 stepeni Celzijusa pri čemu se stvara aerosol koji u sebi u proseku ima od 90 do 95 odsto manje štetnih i potencijalno štetnh jedinjenja u odnosu na dim cigarete.

Prema rečima Miroslave Nikolić, nikotin kao prirodni sastojak biljke ostaje u aerosolu, ali to jedinjenje nije primarni uzročnik obolenja koja nastaju pušenjem.

Dodala je da od 6.000 komponenti u duvanu 2.118 su prirodni sastojci biljke koji nisu štetni dok ne sagorevaju na temperaturama od oko 900 stepeni.

Tek sagorevanjem, kako je istakla Nikolić, nastaju radikali kao nestabilne čestice i reakcijom sa drugim jedinjenjima daju nova koja su potencijalni uzročnici bolesti.

„Kampanja protiv duvanskog dima zasniva se na dokazima da nije štetan samo za pušače nego i za okolinu. Novi duvanski proizvodi bazirani na tehnologiji zagrevanja duvana ne oslobadjaju duvanski dim pa se ne menja ni kvalitet vazduha u prostoriji gde se puši, što znači da nema štetnog uticaja na okolinu“, rekla je Nikolić.

Novi duvanski proizvodi se prodaju u 20 zemalja sveta, a za izvesno vreme biće dostupni i na srpskom tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar