Finalni ugovor za Železaru u aprilu iduće godine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić večeras je izjavio da očekuje da okvirni ugovor sa kineskom kompanijom HBIS o preuzimanju Železare Smederevo bude potpisan u decembru, a finalni ugovor u aprilu iduće godine.

Vučić je za RTS kazao da bi kineski investitor u junu ili julu iduće godine mogao da udje u Železaru, a da fabriku šavnih cevi izgradi do kraja 2016. ili u 2017, što bi bilo od velikog značaja za Srbiju jer bi to bila investicija od 300 miliona evra.

Ukoliko HBIS preuzme Železaru Smederevo, to će, po rečima Vučića obezbediti rast BDP-a Srbije od tri do 3,5 odsto. 

Kako je pojasnio, ta kompanija bi u Smederevu proizvodila pet miliona tona čelika, umesto sadašnjih 1,4 do 1,5 miliona tona.

Kompanija HBIS (Hebej ajron end stil grupa) je druga po veličini čeličana u svetu, i sa njom je tokom nedavne posete Vučića i delegacije Srbije Kini potpisan Memorandum o razumevanju.

Vučić je rekao da je deficit budžeta u novembru bio 535 miliona dinara tako da će ukupni manjak u državnoj kasi ove godine biti oko 38 milijardi dinara iako je bilo predvidjeno da iznosi 192 milijarde dinara.

On je kazao da će privredni rast u 2015. godini biti oko jedan odsto, dogodine preko dva odsto, a od 2017. se planira rast veći od tri odsto. 

Stopa nezaposlenosti u Srbiji ove godine je smanjena sa 26 na 18 odsto, a cilj Vlade je da bude manja od 15 odsto, čemu će doprineti nove investicije, naveo je premijer. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar