Firma iz Kladova nudi posao sa platom od 650 evra, ali jedan uslov mladima ne odgovara

Fabrici je potrebno 60 radnika, prosečna bruto plata je 900, što je oko 650 evra neto, svi zaposleni su prijavljeni i uredno im se plaćaju svi porezi i doprinosi. Iako ovakva ponuda za posao zvuči primamljivo, konkurs u „Brodogradilištu Kladovo“ stalno je otovren, jer – zainteresovanih nema.

– Stalno je otvoren oglas za prijem još 60 radnika – varilaca i brodomontera. Međutim, radnika nema, pa smo prinuđeni da se snalazimo, u saradnji sa sličnim kompanijama – kaže Milenko Lepović, direktor „Brodogradilišta Kladovo“ koje od 2009. godine posluje kao deo holandske kompanije „Gebr de Jonge“, pišu „Večernje novosti“.

– U „Brodogradilištu“ je uposleno 384 radnika, od kojih su 170 državljani Rumunije – kaže Lepović.

Kako dodaje, u ovoj kladovskoj firmi čistačica mesečno zarađuje oko 40.000 dinara, dok prosečna bruto plata iznosi blizu 900 evra (neto oko 650 evra). Uprkos tome, radnika – nema.

– Ove godine, ugovorili smo proizvodnju i isporuku 12 tankera – navodi Lepović i dodaje:  – Ali, da imamo dovoljno kvalifikovanih radnika, mogli bismo odmah da potpišemo ugovore za još 10 takvih brodova, jer nam proizvodni kapaciteti to u potpunosti omogućavaju.

Kada zbog potrebe posla moraju hitno da obezbede dodatnu radnu snagu, objašnjava sagovornik „Večernjih novosti“, u pomoć pozivaju druga brodogradilišta.

– Donedavno je u kladovskom „Brodogradilištu“ radilo 34 radnika iz Indonezije – navodi Lepović.

Prema njegovim rečima, sada se posao ponovo nagomilao, pa ovih dana očekuje da u pomoć pritekne još 22 radnika iz Turske.

Kako bi se posao obavio na vreme, ova firma je prinuđena da deo poslova daje i drugim brodogradilištima u Srbiji.

– Pazite, ko god izrazi želju da radi ovde, mi ga primamo – objašnjava direktor „Brodogradilišta“ i dodaje da taj posao nije za svakoga.

Kako kaže, posao jeste težak, jer se radi u tri smene, 365 dana u godini.

– Težak je posao – priznaje Nikolae Tobesku, poslovođa brodomontera za izradu krme, koji u Kladovo svakodnevno dolazi na posao iz rumunskog Turnu Severina. – Radi se leti i zimi, po suncu i snegu… Ja sam ovde već više od 10 godina – navodi on.

Ipak, Tobesku o plati ne priča. Kaže samo da je zadovoljan. Isti odgovor daje i od njegovo zemljak Jon Vraštar, zavarivač, koji na posao u Kladovo dolazi iz rumunske Oršave.

– Nekada je i u Oršavi radilo brodogradilište, ali je ugašeno – kratko, ne želeći da gubi dragoceno vreme, kazuje Vraštar.

– Ovde radim već nekoliko godina i izuzetno sam zadovoljan – objašnjava on.

U „Brodogradilištu“ vri kao u mravinjaku. Svako zna svoj posao, a zaposleni deluju kao dobro uigran tim, pišu „Novosti“.

– Tako je, kako je – ocenjuje Lepović.

– Možemo samo da nastavimo da se borimo i radimo. Nama platu niko neće pokloniti. Jednostavno, moramo je zaraditi – kaže on.

Za sada se snalaze „uvozom“ radnika iz Turske i Indonezije, ali Lepović se nada da će ugovor koji su potpisali sa Tehničkom školom u Kladovu o dualnom obrazovanju, ipak, pomoći ovoj firmi da u skorije vreme dobije toliko potreban broj radnika.

– Fale nam varioci, ali vi jednog takvog radnika možete, ako prione na rad u našoj firmi, za taj posao da osposobite za nekoliko meseci – navodi Lepović i dodaje da je veći problem sa brodomonterima, jer se jedan dobar radnik ove struke „kali“ najmanje pet godina.

Nedavno je ova firma raspisala oglas za prijem radnika, a kada su dobili spisak zainteresovanih za posao, počeli su da pozivaju one koji su se prijavili na konkurs.

– Kada smo većini zainteresovanih kazali da očekujemo da se sutradan u šest sati ujutru jave na posao, većina je odgovorila da im je „previše rano da ustanu u to vreme“. Neverovatno, ali istinito – u čudu je Lepović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kladovoposao
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • David bkic

    Dal vam treba bravar zavarivac mlad imao praksu u rudnik sada je skoro zavrsio treci stepen skole

  • Anonimni

    Dali bi ste primili ženu od 40g na obuku za varioca

  • Anonimni

    DOSTA …………………………. ############################### …………… STRUČNJACI , MAŠINSKI FA KULTET, SANU , UZ POMOČ VLASTI DA ORGANIZUJE PODRŠKU OČIGLEDNO DOBROM PREDUZEĆU , DOBRO JER IMA UGOVORENE POSLOVE ……. $$$$$$$$$$$$$$$$$ >>>>>>>>>>> IMA PO SRBIJI MNOGO ATESTIRANIH ODLIČNIH VARILACA …. problem je da su slabe plate,=650 EUR , U REČNOJ BRODOGRADNJI JE SREČA DOBITI ISPLATIV POSAO , RAČUNICA ILI GASI FIRMU ….

  • Anonimni

    odlicno je sto kompanija ima ugovorene poslove koej ne moze da realizuje jer joj fali radna snaga..platite radnike kao bilo gde u svetu za te poslove i da vidite kako nece da bude odliva radne snage..

  • Anonimni

    pa ne bi bio nikakav problem da za isti taj posao kad ih angazuju u inostranstvu taj profil radnika ne zaradi oko 4.000eu neto..i onda kad stave na tas da li da idu u kladovo za 650e ili da odu preko za 4.000eu mislim da dilema nije velika..to je razlog zasto nema raspolozive radne snage na trzistu..nema smisla da sa glupostima „rano im nece da ustanu„ zamazujete oci ljudima..

  • Nina

    Ovim lezilebijama , maminin i tatinim sinovima i cerkama nista ne odgovara, nije to naviklo na rad, na malo truda i zadovoljstva da stekne nesto SVOJIM radom….. to su ti * ljubi ga majka*….. a samo ocekuju od drugih da za njih rade ….

    • Petar

      Ne odgovara nikome ko ima i malo mozga u svojoj glavi da rizikuje da izgubi prste ili celu saku zbog tako mizarne plate. Radio sam na mnogim poslovima pa i takvima… Ne radi se tu 8h dnevno, 6 dana u nedelji. Vec se tu ostaje i po 12 casova i kada su najveci verski praznici. Voleo bih samo da takve komentare daju ljudi koji su dobro upoznati sa prirodom posla a ne osobe koje, ocigledno, nemaju predstavu o cemu je ovde zapravo rec.