Firme iz Srbije na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani

Srpske kompanije iz sektora metalske, elektro, hemijske, građevinske, drvno-prerađivačke i prehrambene industrije, farmacije i logistike, predstaviće svoje proizvode i usluge na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, koji će od sutra do 4. decembra okupiti izlagače iz 20 zemalja, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako je danas saopšteno, PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS) organizuju nastup 32 domaće firme na Nacionalnom štandu Srbije.

Sajam u Tirani je, ukazano je, među najznačajnijim i najposećenijim manifestacijama u regionu i odlična prilika za privrednike da promovišu svoje proizvode, upoznaju nove trendove, unaprede postojeće poslove i steknu nove kontakte i partnere, kako iz Albanije tako i sa drugih tržišta.

„Već su dogovoreni sastanci sa gotovo 100 albanskih kompanija koje se bave uvozom, distribucijom i trgovinom“, kazao je rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović.

Na Nacionalnom štandu Srbije, površine 326 metara kvadratnih, pored ostalih predstaviće se firme „Rumaplast“, „Gebi“, „Mlekara Šabac“, „Sunce Marinkivić“.

Srpske kompanije na sajmu u Tirani učestvuju po 18. put.

Iz PKS su podsetili da je Albanija značajno tržište za srpsku privredu, te da se beleži višegodišnji suficit u razmeni sa konstantnim rastom robne razmene.

Spoljnotrgovinska robna razmena između Srbije i Albanije za devet meseci ove godine iznosila je 205,9 milion evra, što je za 18,2 miliona evra veća vrednost od vrednosti razmene u istom periodu 2021. godine.

Tokom 2021. godine 1.113 privrednih subjekata poslovalo je sa albanskim partnerima, a perspektivni sektori za intenzivniju saradnju Srbije i Albanije jesu poljoprivreda, prehrambena, metalska, tekstilna industrija, kao i industrija plastike i nameštaja, saopštila je PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar