Fiskalni savet: Srbija je još daleko od uredjenih i zdravih javnih finansija

Srbija je još daleko od visokih stopa privrednog rasta i od uredjenih i zdravih javnih finansija iako je u 2015. godini i 2016. postigla ohrabrujući napredak u ekonomskim i fiskalnim kretanjima, ocenio je Fiskalni savet.

Na privredni oporavak i umanjenje fiskalnog deficita u prethodne dve godine uticali su „kratkoročni i neplanirani činioci koji se lako iscrpljuju“, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta koji će sutra biti predstavljen na Kopaonik biznis forumu.

Privrednu aktivnost u Srbijhu su pokrenuli, kako je ocenjeno, spoljni faktori rasta  –  snažan pad cene nafte i hrane, smanjenje kamatnih stopa na zaduživanje u evrima i brži oporavak regiona i evrozone.

„Zbog toga su skoro sve zemlje regiona, a ne samo Srbija, u 2015. i 2016. godini imale rast bruto društvenog proizvoda (BDP) za oko jedan procentni poen veći od prognoziranog“, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

U tom dokumentu se navodi da su za Srbiju „fiskalni rizici, koji se naročito odnose na loše poslovanje javnih i državnih preduzeća, gotovo nepromenjeni u 2017. godini u odnosu na 2014. godinu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar