Fitč Rejtings zadržala stabilne izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije

Američka agnecija za kreditni rejting „Fitč Rejtings“ (Fitch Ratings) potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou „BB“ i potvrdila stabilne izglede za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Odluka agencije o potvrdjivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu ocene da će ekonomska politika i u narednom periodu doprinositi daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja, unapredjenju poslovnog ambijenta i smanjenju javnog duga.

Agencija konstatuje da je inflacija niska i stabilna, pri čemu se očekuje njeno kretanje u granicama cilja i u narednom periodu i približavanje nivou od tri odsto u 2019. godini.

Pored očuvanja stabilnosti cena, agencija ističe i sve bolje pokazatelje bankarskog sektora, povećanje kvaliteta aktive banaka, povećanu adekvatnost kapitala i postignute rezultate na smanjenju problematičnih kredita, koji su na najnižem nivou od kada se taj pokazatelj prati.

U svojoj odluci Fitč Rejtings navodi da je medjugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine bio snažniji od očekivanog i da je iznosio 4,9 odsto vođen investicijama i rastom potrošnje.

Ovakva kretanja opredelila su Fitč Rejtings da poveća projekciju privrednog rasta za ovu godinu sa 3,5 odsto na 4,3 odsto, ocenjuje NBS.

Kada je reč o javnom dugu, agencija ocenjuje da će se smanjenje njegovog učešća u bruto domaćem proizvodu nastaviti i ove godine i da će neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija i dalje u potpunosti pokrivati tekući deficit.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar