Fortenova prodala Ledo, Frikom za 615 miliona evra

ZAGREB – Hrvatska Fortenova grupa prodala je preduzeća Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom i nekoliko manjih društava britanskoj kompaniji Nomad Fuds (Foods) i za 615 miliona evra, saopšteno je Fortenove.

Zaključenje transakcije, prema sporazumu potpisanom na bazi bez gotovine i bez dugova, planirano je za treće tromesečje 2021. godine, prenosi Hina.

S ovim preuzimanjem Nomad Fuds će postati vlasnik brojnih kultnih lokalnih brendova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope.

„Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva sredstva će se iskoristiti za smanjenje zaduženosti Grupe i stvaranje Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, finansijski jaka i sposobna da punom snagom investira u sve svoje delatnosti“, rekao je DŽejms Pirson, glavni finansijski direktor Fortenove.

Završetak transakcije zavisi od regulatornih odobrenja na merodavnim tržištima te odobrenja akcionara Fortenove.

Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih deoničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad Fudsom, navodi se saopštenju.

„Zaključenjem ove transakcije ispunićemo ključni preduslov za optimizaciju kapitalne strukture, što će nam omogućiti da snažno investiramo u svoje biznise i podstičemo njihov budući rast“, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Kompanija Nomad Fuds je od januara bila u ekskluzivnim pregovorima s Fortenova grupom o preuzimanju poslovnog sektora zamrznute hrane.

Vodeći je evropski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove uključujući Iglo, Brds Aj (Birds Eye), Findus, itd. Prema podaima sa veb sajta kompanije, prihodi Nomad Fudsa iznose 2,3 milijarde dolara. Sedište kompanije je u Britaniji, a njene akcije su listirane na NJjujorškoj berzi.

Proizvodi, prodaje i distribuira smrznute prehrambene proizvode u 13 evropskih zemalja, a pore Britanije, u najveća evropska tžišta kompanije spadaju Italija, Nemačka, Švedska i Francuska. Prema vlastitim računicama, na zapadnoevropskom tržištu slane smrznute hrane drži oko 14 posto udela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar