FR ministar: Poslovni interesi koji pomazu RUS- problematicni

PARIZ – Francuski ministar za evropske poslove Kleman Bon izjavio je danas da je poslovni interes bilo koje francuske kompanije, a koji pomaže ruskoj državi, „problematičan” i da vlada u Parizu razgovara sa svim domaćim velikim korporacijama.

„Sve što pomaže ruskoj državi da funkcioniše je problematično. Razgovaramo sa svim velikim francuskim kompanijama koje su prisutne u Rusiji“, odgovorio je Bon na pitanje radija Frans Inter da li je odluka naftne i gasne kompanije Total Enerži da za sada ostane u Rusiji tema za vladu predsednika Emanuela Makrona, javlja Rojters.

Ministar je odbio da iznese detalje o razgovorima koje vlada vodi sa kompanijama.

Total Enerži se nije pridružio talasu odlazaka vodećih zapadnih naftnih kompanija iz Rusije nakon napada Moskve na Ukrajinu.

S druge strane, napominje Rojters, gomilaju se milijarde dolara predstojećih otpisa kapitala za kompanije koje su saopštile da napuštaju Rusiju i izlaze iz vlasništva koje imaju u toj zemlji, a među njima su: Britiš Petroleum, Šel, Ekvinor i Ekson Mobajl.

Iz Total Eneržija su rekli za Rojters prošle nedelje da će poštovati evropske sankcije bez obzira na posledice, ali da sankcije za sada ne obuhvataju energetski sektor.

Francuska naftna kompanija ima 19,4 posto udela u Novateku, najvećem ruskom proizvođaču tečnog prirodnog gasa (TPG), kao i udeo u projektu Arktik TPG koji vodi Novatek.

EU je u sredu najavila dodatne sankcije Rusiji, ali one nisu usmerene na energetiku. Evropa više zavisi od ruske nafte i gasa nego SAD, koje su zabranile uvoz ruskih energenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar