Francuski poljoprivrednici protestovali u Parizu zbog malih prihoda i nelojalne konkurencije

Francuski poljoprivrednici su danas dovezli traktore u Pariz i Lion kako bi protestovali zbog zaostajanja svojih prihoda, za šta kažu da je uzrok nelojalna konkurencija.

Njihov protest s 1.000 traktora je od jutros zaustavio saobraćaj u okolini Pariza.

To je jedan od nekoliko protesta poljoprivrednika širom Evrope, podstaknutih sve većom zabrinutošću za opstanak evropskih poljoprivrednih tradicija i standarda.

Traktori će ostati parkirani na autoputu oko Pariza sve dok francuski predsednik Emanuel Makron ne pristane da se sastane s demonstrantima, izjavila je portparolka regionalnog sindikata poljoprivrednika Elis Despine za AP.

Neki demonstranti su postavili šatore i zapalili vatre.

Drugi su pešice ušli u grad, blokirali Jelisejska polja i posuli seno po toj čuvenoj pariskoj aveniji.

Policija je opkolila grupu poljoprivrednika ispod Trijumfalne kapije, ali obe strane su mirne.

Francusko predsedništvo je saopštilo da u ovoj fazi nije planiran sastanak Makrona i delegacije poljoprivrednika.

Međutim, ministar poljoprivrede Didije Gijom je pristao da se večeras sastane s grupom poljoprivrednika.

Poljoprivrednici se žale na medjunarodne sporazume o slobodnoj trgovini za koje kažu da ih dovode u nepovoljan položaj, a žale se i na vladinu reformu koja nije uspela da poveća njihove prihode, iamju primedbe i na propise za koje kažu da ometaju rad poljoprivrede.

Damien Grefen, predsednik sindikata poljoprivrednika pariskog regiona, krivac za nevolje poljoprivrednika je direktno Makrona, koga je u intervjuu nazvao „instrumentom podela“ i pozvao Makrona da, suprotno tome, okupi gradjane da podrže poljoprivrednike.

Poljoprivrednici su posebno kritikovali zakon iz prošle godine koji je imao za cilj da ojača francusku poljoprivredu. Kažu da nisu videli povećanje prihoda koje im je vlada obećala.

Takođe su osudili „agro-mobing“ – javno neprijateljstvo prema poljoprivrednicima, posebno onih koji kritikuju njihovu upotrebu pesticida i tretman životinja.

„Želeli bismo da radimo a da ljudi stalno ne upiru prst u nas zbog sredstava za zaštitu bilja koja koristimo, i zbog dobrobiti životinja“, rekao je Antoan Benoa, 44-godišnji poljoprivrednik. „Mi prvi pazimo zbog svoje budućnosti, razmišljamo o svom zdravlju, zdravlju naše dece, o dobrobiti životinja“.

Ministar poljoprivrede je danas rekao da razume „njihov gnev i protest“, i da mu je „dosta“ „trajnog ponižavanja“ i razdora između gradskih stanovnika i poljoprivrednika.

Ministar Gijom je branio prošlogodišnji zakon o poljoprivredi rekavši da je dvogodišnja faza eksperimentisanja još u toku i da će trebati vremena da poljoprivrednici uvide koristi.

Glavni sindikat poljoprivrednika organizovao je akcije širom Francuske, medju kojima protest s traktorima u Lionu, gde je oko 600 poljoprivrednika sa oko 120 traktora blokiralo tri ulaza u grad.

Demonstracije u Francuskoj usledile su posle sličnih protesta u Nemačkoj u utorak, kada je oko 10.000 poljoprivrednika dovezlo 5.000 traktora u Berlin da bi protestovali zbog poljoprivredne politike nemačke vlade.

Poljoprivrednici u Holandiji su bglokirali autoputeve prošlog meseca kako bi protestovali smatrajući da su nepravedno optuženi za zagađenje azotnim gasovima.

Nova predsednica Evropske komisije je danas obećala da će poljoprivreda i dalje biti u središtu pažnje EU. Ursula fon der Lajen je rekla u Evroparlamentu u Strazburu u Francuskoj da će poljoprivreda koja je dugo apsorbovala polovinu budžeta EU a potom počela da polako dobija manje „ostati vredan deo naše kulture i naše budućnosti“.

Obećala je pomoć mladim poljoprivrednicima da povećaju svoje prihode i insistirala da će se boriti protiv nelojalne svetske konkurencije za koju evropski farmeri sve više strahuju da će srezati domaće cene. Ona je rekla da trgovinski partneri EU „moraju da se pridržavaju ekoloških standarda EU“ ako žele da EU uvozi njihove poljoprivredne proizvode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar