Fuest: Ekonomske posledice Bregzita ne mogu se isključiti

MINHEN – Klemens Fuest, predsednik Iinstituta IFO iz Minhena, upozorava na dalju neizvesnosti, čak i nakon što je Konzervativna stranka sa očitom većinom pobedila na vanrednim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Proračunati plan Borisa DŽonsona o tome kako da pridobije pristalice za Bregzit i iskoristi strahovanja mnogih Britanaca zbog laburističke radikalno levičarske agende isplatio se. Sada možemo da očekujemo vrlo brz sporazum o Bregzitu, naveo je Fuest u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Iz ekonomske perspektive, kako dodaje, ovakav razvoj za sada sprečava „tvrdi“ Bregzit i nesagledivu cenu koju bi on imao.

„Ali još je rano da se da znak za prekid uzbun. Biće teško da se zaključi sporazum o slobodnoj trgovini u tranzicionom periodu koji ističe krajem 2020. godine“, ocenio je Fuest.

Prema studiji istraživačke mreže „EconPol Europe“, neizvesnost koja okružuje Bregzit košta Ujedinjeno Kraljevstvo skoro 20 milijardi evra svake godine.

Fuest se takođe osvrnuo na situaciju u pojedinim zemljama u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, navodeći da se „Škotska kreće u pravcu drugog referenduma o nezavisnosti, što će takođe stvoriti neizvesnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar