Gasna interkonekcija sa Bugarskom gotova u maju 2022. godine

SOFIJA – Javni poziv za izbor izvodača radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske biće raspisan naredne nedelje, a ugovor bi trebalo da bude potpisan na leto, izjavila je danas u Sofiji potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja očekuje da u maju 2022. bude operativan taj gasovod.

Mihajlovićeva je danas razgovarala s ministarkom energetike Bugarske Temenuškom Petkovom o izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, ali i saradnji u drugim oblastima energetike.

„Srbija i Bugarska imaju veoma dobre bilateralne, ali i prijateljske odnose, zahvaljujući dvojici predsednika, Aleksandru Vučiću i Bojku Borisovu. Posvećeni smo povezivanju regiona i važno je da uradimo sve što možemo da se dodatno povežemo. To već činimo u saobraćaju, ali je neophodno i u energetici“, rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Kaže da su danas na sastanku razmenili informacije o trenutno najvažnijem projektu naše dve države, koji je od ogromnog značaja jer će nam omogućiti da još više budemo tranzitne države, da diverzifikujemo i snabdevače i puteve.

„Omogućiće nam i konkurenciju i povoljnije cene gasa. Bugarska je završila tendersku proceruru, Srbija će sledeće nedelje raspisati javni poziv. Očekujem da na leto potpišemo ugovor, a u maju 2022. da imamo operativan gasovod“, rekla je Mihajlović.

Petkova je poželela dobrodošlicu potpredsednici Mihajlović i srpskoj delegaciji, rekavši da je današnji sastanak važan zbog razmatranja svih bitnih pitanja u bilateralnoj saradnji dve države u energetici.

„Realizacijom ovog projekta pokazujemo da delimo iste vrednosti i bliskost dva naroda. Gasna interkonekcija daje nam mogućnost diverzifikacije za ceo region i biće od koristi i privredi i našim građanima. Koristim priliku da zahvalim kolegama na konstruktivnom dijalogu i saradnji na projektima“, rekla je Petkova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar