Gasni interkonektor između BUG i Grcke sansa za ceo region

BEOGRAD – Interkonektor između Bugarske i Grčke, koji će sutra biti otvoren, šansa je za Srbiju i region da se povežu na nova izvorišta gasa, rekao je danas ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović.

Rekao je i da ne očekuje bilo kakve probleme kada je u pitanju protok gasa od Rusije, preko Balkanskog toka ka Srbiji.

Naglasio je da je ključni doprinos novog interkonektora, povezivanje sa azerbejdzanskim nalazištima gasa, ali i mogućnost da, i Bugarska i ostale zemlje regiona mogu da se snabdevaju i tečnim prirodnim gasom iz neke od zemalja koje njima raspolažu.

„Ne samo za Bugarsku, već i za sve zemlje regiona, važna je mogućnost povezivanja na azerbejdžanska izvorišta gasa – šar Deniz 1 i Šar Deniz 2, a pored azerbejdžanskog gasa, koji gasovodom prolazi putem Južnog gasnog koridora, odnosno putem tri ključna gasovoda Južno-kavkaski, TANAP i TAP, postoje i drugi izvori, koji nisu ništa manje bitni“, rekao je Jović za Euronews.

Naveo je da su ostali izvori gasa iz Katara, Saudijske Arabije i SAD i objasnio da je za tečni prirodni gas potreban potreban transport brodovima sa jedne strane, dok su sa druge strane neophodni terminali za njegov istovar i za regasifikaciju.

Ambasador je istakao da će i Srbija vrlo brzo, koristeći Bugarsku gasnu infrastrukturu, odnosno završetkom interkonektora Srbija-Bugarska, moći da koristi isto ovo što danas Bugari, posredstvom Grčke infrastrukture, mogu da rade. „Moći ćemo da dobijamo gas iz azerbejdžankskih izvorišta, kao i mogućnost korišćenja TNG2“, poručio je on i dodao da se očekuje da će naš interkonektor biti završen sredinom sledeće godine.

Izgradnja terminala za LNG u grčkoj luci Aleksandropolis, koja je počela u maju, ima za cilj smanjenje zavisnosti ovog dela Evrope od ruskog gasa, a veza sa Srbijom bi trebalo da bude gasna interkonekcija Niš-Dimitrovgrad čija je izgradnja između Srbije i Bugarske počela u februaru.

Gasovod će u našoj zemlji biti dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz Srbiju i Bugarsku je 170 kilometara.

Vlada Srbije je ranije saopštila da je projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, kao i da je rok za završetak radova oktobar 2023. godine.

Balkanski tok, kojim se ruskim gasom snabdeva i Srbija, prolazi kroz Bugarsku, iako ova zemlja ne kupuje više taj gas, jer je uvela sankcije Rusiji, a Jović kaže da gas i dalje prolazi i napominje da smo mi kao država potpisali konkretne ugovore i sa Rusijom kao dostavljačem, i sa Bugarskom kao tranzitnom državom.

„Da li će gas proticati ili neće ne može biti predmet nekih obećanja i usmenih dogovora, već je on striktno regulisan važećim i vrlo jakim međunardno-pravnim ugovorima“, rekao je Jović.

Prema njegovim rečima Srbija sa Bugarskom ima izuzetnu saradnju kada je u pitanju enregtika i realizacija određenih konkretnih infrastrukturnih projekata.

Abasador Jović je izrazio očekivanje da neće doći do bilo kakvog problema kada je u pitanju protok gasa od Rusije, preko Balkanskog toka ka Srbiji.

Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke koji će povezati gasovode ove dve zemlje i koji bi trebalo da doprinese gasnoj diverzifikaciji u regionu, kao i jačanju saradnje u oblasti energetike, biće otvoren sutra, a ceremoniji će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar