Georgijeva: Kina da odustane od politike nulte tolerancije zbog virusa kovid-19

BERLIN – Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva rekla je da je vreme da Kina odustane od strogih mera zaključavanja i politike nulte tolerancije zbog virusa kovid19 i okrene se fleksibilnijim merama jer bi na taj način pomogla oporavku svetske ekonomije koja se već bori sa visokom inflacijom, energetskom krizom i poremećenim snabdevanjem hranom.

„Ciljanim merama omogućavamo obuzdavanje širenja korone bez značajnih ekonomskih troškova“, rekla je Georgijeva je za AP.

Ona je upozorila da međunarodne tenzije između Kine i Zapada i između Rusije i Zapada prete da ograniče trgovinu i njeno blagotvorno dejstvo na ekonomski rast i prosperitet.

Georgijeva je rekla da je i pre ruske invazija na Ukrajinu koja je poremetila isporuke žita Africi i Bliskom istoku postojala opasnost od nestašica hrane i da je rat dodatno pogoršao situaciju.

Dodaje da je rat u Ukrajini, takođe stvorio energetsku krizu nakon što je Moskva smanjila isporuku prirodnog gasa Evropi.

Ističe da su visoke cene energije ukazale na potrebu da se „ubrza prelazak na snabdevanje energijom sa niskim sadržajem ugljenika“ kroz podsticaje za zelene investicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar