Gorivo sve skuplje i skuplje, a izgovor…

Ako razlog za poskupljenje goriva nije skok cene sirove nafte na svetskoj berzi, onda su akcize. Ako nisu državna zahvatanja, onda je zaleđen Dunav. Ako nije ni to, onda je nizak vodostaj reka, a po novim propisima, gorivo mora da „doplovi” u posebnim baržama s duplim dnom, što poskupljuje prevoz. Ako nije ni to, onda je skok kursa dolara….

Obrni okreni, trgovci derivatima uvek će naći izgovor zašto gorivo treba da poskupi, pa se poslednjih dana na pojedinim benzinskim pumpama uz auto-put evrodizel prodaje za 170 dinara. Što je više nego u Albaniji gde se inače najskuplje toči – 166,38 dinara.

Za najnovije poskupljenje benzina oko pet dinara po litri i evrodizela 5,5 (zaključno s prošlom nedeljom) navodi se novi skok cene sirove nafte. Za nešto više od tri meseca cena barela „brenta” povećana je gotovo 40 odsto sa 50,47 do 70,34 dolara.

– Najveći uticaj na cenu goriva na svim tržištima, pa i u Srbiji, ima promena cene sirove nafte odnosno posledično promena kotacija benzina i dizela. Pošto je Srbija uvozno zavisna svaka promena na globalnom tržištu odražava se odloženo i na naše tržište.

– Cena referentne nafte tipa „brent” ima trend rasta još od kraja decembra – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Činjenica je, prenosi Rojters, da su cene nafte porasle pre dva dana na najviši nivo od novembra 2018. godine, usled aktuelnog smanjenja proizvodnje unutar OPEK-a, američkih sankcija protiv Irana i Venecuele, sukoba u Libiji… To je dovelo do toga da je cena severnomorske nafte „brent” pre dva dana bila još skuplja – 70,62 dolara po barelu, što je više 28 centi u odnosu na kraj prošle nedelje.

– OPEK-ovo aktuelno smanjenje proizvodnje i američke sankcije Iranu i Venecueli, glavni su pokretači cena nafte tokom ove godine – izjavio je Husein Saked, glavni tržišni strateg u brokerskoj kompaniji FXTM.

Mićović kaže da je osim toga udeo fiskalnih dažbina u strukturi maloprodajne cene benzina oko 57 odsto, dizela oko 54 procenta i TNG auto-gasa oko 50 odsto, dok se preostali deo cene formira na tržištu. Cena goriva u Srbiji bila je u padu od oktobra 2018. sve do početka februara 2019. i u tom periodu benzin je pojeftinio 15 dinara, dizel 12 i auto-gas oko sedam dinara, pa novo poskupljenje nije ni blizu ovom sniženju.

Udruženje jednom nedeljno prikuplja i obrađuje maloprodajne cene goriva i analiza rađena početkom februara, posle dužeg vremena, pokazala je da je došlo do skoka cene goriva. Od tada pa do 1. aprila prosečna maloprodajna cena benzina je povećana, samo je cena TNG smanjena 1,5 dinara, ali je i ovo pogonsko gorivo najskuplje u odnosu na ostatak regiona.

– Cene goriva formiraju se na tržištu i zavise od mnoštva različitih parametara i nemoguće je precizno razlučiti koji od njih i u kojoj meri utiče na promenu troškova proizvođača i distributera derivata nafte, odnosno kasnije i na cenu goriva. Pored uticaja cene sirove nafte ne treba zaboraviti i na uticaj promene kursa dolara u odnosu na druge valute, troškova transporta, promene udela uvoznog goriva u ukupnoj potrošnji – objašnjava Mićović.

Iako je teško predvideti šta će se dešavati narednih dana na berzi, vozače bi, prema nekim procenama, trebalo, bar ove nedelje, da preskoči novo poskupljenje.

(J. Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

benzingorivo
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • bambi

    Ljudi mora da shvate, da posto u Srbiji nema vise nijedne fabrike, nema vise proizvodnje, sve je prodato bud zasto, da se moraju sve te grane finansirati preko struje i preko goriva. Drzava Srbija polako dolazi do svog kraja. Jedini izlaz je dalje cepanje drzave i pripajanje pojedinih delova susednim drzavama. Mi smo brod koji tone. Ko krene na vreme da se spasava, mozda se i spase. Gotovo je. Sami smo u principu krivi za sve sto nam se desilo. Ko budale smo bili zadojeni politicarima, strankama, izborima, trosili smo na milijarde dolara zadnijh 25 godina, i pogledajte opet se zaludjujemo na isti nacin. A svet ide dalje odavno, i ekonomija i pravo, i medicina i nauka. Kao narod smo zaostali.

  • 1.

    Glup srpski narod sve trpi, možeš ga je*** on ni da bekne, uživa u mazohizmu, pe*** i ku***……

  • Anonimni

    Kako nikad nije opala cena , pa kad je bila nafta i 25 dolara po barelu.