Gradi se novi industrijski park u Beogradu

Sporazumi o izgradnji novog industrijskog parka u Beogradu, kao i o završetku projekta izgradnje kanalizacije u prestonici i fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu potpisani su danas, interesovanje kompanija iz Kine za ulaganje u Srbiju i Beograd je veliko i to su sjajne vesti, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Danas smo potpisali sporazum o izgradnji novog industrijskog parka u Beogradu, sa leve strane Dunava, pored Pupinovog mosta. To su stotine hektara zemlje koje ćemo da iskoristimo za desetine novih kompanija koje će doći iz Kine i iz celog sveta. To su hiljade novih radnih mesta i za Beograd, i mislim da je to sjajna vest, jer će to biti najveći industrijski park u ovom delu Evrope“, rekao je Mali novinarima u Pekingu.

Takođe, napominje gradonačelnik, sa kompanijom Poligrup postignut je dogovor i u narednih 30 dana biće potpisan sporazum o završetku projekta izgradnje kanalizacije u Beogradu i fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu, a to je, napominje Mali, projekat koji se čeka već 30 godina .

„To je takozvani interceptor koji treba da se završi, kako bi sve otpadne vode išle u tu cev, pa u tu novu fabriku za prečišćavanje. Za nas je to veoma važno, želimo da i Sava i Dunav budu čisti, da kao u Beču što imate priliku da vidite kako je čista voda skroz do dna, tako hoćemo da bude i u Beogradu, a u ovom trenutku, sve otpadne vode idu direktno i u Savu i u Dunav, zbog čega su reke prljave“, rekao je Mali.

On je rekao da je imao priliku da u kineskoj prestonici razgovara i sa ljudima iz kompanije Hajger, od kojih je grad Beograd već kupio pet elektroautobusa koji saobraćaju našim glavnim gradom i da je želja da se od te kompanije kupi još „desetine novih elektroautobusa“, kako bi centrom grada išli samo elektroautobusi, što je, podvlači Mali, ekološki veoma važno.

„S druge strane, to pokušavamo da kombinujemo sa njihovim ulaskom u Ikarbus, kako bi se u toj našoj fabrici u Zemunu proizvodili ti elektroautobusi, pa onda izvozili u celu Evropu“, rekao je Mali.

Dve kineske kompanije su u užem izboru i za koncesionara za Aerodrom Beograd, podseća Mali i kaže da se sa obe razgovara, dok se njihove ponude očekuju 30. maja.

„Neka pobedi ona koja je bolja, ali Beograd je jedini grad u ovom delu Evrope koji ima direktne letove za severnu Ameriku, a ako uspemo da dogovorimo i direktan let za Peking, plus ako neka kineska kompanija uzme naš aerodrom pod koncesiju, to će biti velika stvar za nas, mnogo brže ćemo da ga razvijamo“, kaže gradonačelnik.

Takođe, Mali ukazuje da je imao i veliki broj razgovora sa privatnim kompanijama koje su zainteresovane za manje projekte u Beogradu, poput kupovine hotela Jugoslavija, pri čemu je, napominje, taj hotel, jedan od poslednjih projekata koji nije završen, a koji čeka već 10-15 godina u gradu.

„Ovo je velika stvar za Beograđane, to su milijarde evra u novim investicijama i samo da budemo dovoljno pametni da ih sprovedemo“, smatra Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradindustrijski parkSiniša Mali
Komentari (0)
Dodaj komentar